Kaip sukurti tinklaraštį: Koks bus jo turinys? (I dalis)

365 tekstai kaip sukurti tinklaraštį tinklaraščiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 415 žodžiai. Parašyta: 477.

Turime platformą? Šaunu! Laikas turiniui.

Ką dabar dėsi į savo tinklaraštį? Kokiu gėriu dalinsiesi su savo publika? Tai bus pamokoma, malonu ar asmeniška?

Pabandykime pasigilinti.

Nepaisant to, kokią turinio platformą pasirinkai (ar feisbuką, ar wordpresą, ar dar ką…), turinys tavo tinklaraštyje iš esmės galės būti toks pat.

Jo formos būna tokios:

  • Tekstas. Kur dėlioji raides ir kažkas jas skaito. Man rodos supranti, kaip tai veikia, nes šią akimirką skaitai šiuos žodžius…
  • Iliustracijos. Kur pieši – per iliustracijų kūrimo programas (kurių yra daugiau, nei tau gali prireikti) kuri iliustracijas ir jomis daliniesi.
  • Video. Kur filmuoji save arba kitus, kuri animacijas ir kitokius judančius vaizdo dalykus.
  • Audio. Kur įrašai garsus, internetinio radijo (podcast) laidas, atlieki muzikinius gabalus ir jais daliniesi.
  • Aplikacijos. Viskas nuo suprogramuotų teksto korektorių, iki memių generatorių ar apklausų bei testų.

Kaip ir su naudomis vartotojams (pamoko, pralinksmina, suartina), šie turinio pateikimo būdai yra geriausi, kai maišomi kartu. Kuo įvairiau savo kūrybą pateiksi, tuo laimingesnė ir įvairesnė bus tavo publika.

Todėl ne veltui vieni populiariausių mano straipsnių turi ne tik tekstą, bet ir apklausas, specialiai straipsniui kurtas iliustracijas, video ir balso įrašus.

Pabandykime pasigilinti į kiekvieną šių minčių bei jausmų perdavimo metodų.

Pirma: Tekstas.

Galingiausias, kai rašomas tavo vartotojams suprantamu žargonu ir kalba. Pavyzdžiui, mano atveju tai būtų taisyklinga lietuvių kalba, įtraukiant šiek tiek kaunietiškų (tarmiškų) išsireiškimų. Angliškai nerašau, citatas išverčiu, stengiuosi rašyti belytiškai – kad tekstas tiktų ir moterims, ir vyrams bei abiems atrodytų asmeniškai.

Jis gali būti formatuojamas – pažymimas, palenkiamas, apibraukiamas, tačiau geriausiai šito nepagausinti ir panaudoti tik dėmesiui atkreipti.

Svarbu, kad naudotum didesnes antraštes skyriams, rašytum 3-5 eilučių pastraipomis ir tavo pastraipos turėtų ritmą – nerašyk visų jų vien iš 3-5 eilučių, kartais įtrauk trumpas, kartais ilgesnes.

Trumpai tariant, gero teksto esmė yra rašyti suprantamai bei ritmingai. Net jei nerašai poezijos, vizualus ritmas yra itin svarbu.

Papildomai – nepamiršk tekste naudoti nuorodų į kitus internetinius puslapius ir šaltinius – tu gali tai daryti.

Patys tavo tekstai gali būti kokio tik benori ilgio. Nėra „geriausio“ ilgio. Turėtum tai suvokti, nes tavo kūrybos kelyje tikrai atsiras balamutų, aiškinančių, kad internete ilgų straipsnių niekas neskaito ar atvirkščiai.

Kokio ilgio tekstas geras? Ogi toks, kuris atsako į temą išsamiai, naudingai, juokingai bei asmeniškai.

(Juk pameni šią trijulę? ;-))

Antra: Iliustracijos.

Kaip ir su tekstu – geriausiai veiks tokios, kurias sukūrei pats. Jei ruošiesi tiesiog kopijuoti ir dalintis senu šlamštu – dėmesio net nesitikėk.

Iliustracijas gali piešti ranka – pieštukais ant popieriaus, kaip piešia Valtininkas. Gali jas kurti su Photoshop ir panašiomis programomis, kaip kuria Raumeningas Protas tinklaraščio autoriai. Gali jas kurti su aplikacijomis kaip Buffer Pablo – paimi iliustraciją ir dedi tekstą ant viršaus!

Na, aišku, yra kalnai alternatyvų. Tikiu, kad tai žinai.

Svarbu, kad iliustracijos tavo tinklaraštyje būtų tinkamo dydžio. Šiais laikais patartina bent 600px pločio. Taip pat svarbu nutaikyti ir optimizuoti jų svorį. Gera iliustracija svers mažiau nei 100kB. Bloga svers daugiau nei 250kB.

Kaip optimizuoti? Gali naudoti Photoshop funkciją „Save for web“ arba įvairius optimizatorius internete.

Vandenį pilantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.