Kaip sukurti tinklaraštį: Kokią platformą pasirinksi? (II dalis)

365 tekstai kaip sukurti tinklaraštį soc. tinklai tinklaraščiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 411 žodžiai. Parašyta: 443.

Nors feisbukas patogu susisiekiant su pažįstamaisiais, rašant juokingas ar trumpas žinutes bei norint pasidaryti greitą (bei pigią) reklamą… Jame rašyti ilgus straipsnius su nuotraukomis, video ar kitokiu vertingu turiniu yra neįmanoma.

O pabandžius – tik išmeti savo jėgas tam, kad tavo darbas būtų pamirštas po 24 valandų.

Feisbuke visai gera gyventi, jei rašai trumpas, aktualias žinias. Pavyzdžiui, esi humoristas ar žurnalistas, tada taip – rašyk tik feisbuke, nes čia viskas visada yra ant bangos! Tačiau kuriant ilgaamžį tinklaraštį, kuris suteiktų naudą, geriau jo nesirinkti.

Tai ką rinktis vietoj feisbuko? Rašyti į One.lt?

Ne, tikrai ne! Nejuokauk taip.

Geriau imk ir pasirink… WordPress(.org). Tai tokia turinio valdymo sistema, kuri stovi už 59,1% visų blogų internete. Antroje vietoje esantis Joomla turi 6,4%. Ir taip, tai yra beprotiškai daug tinklaraščių, įskaitant ir šį, kurį skaitai šią akimirką.

Tačiau, palauk, dar neskubėk skaityti, kas tas WordPress’as bei kaip jis veikia. Tai paaiškinsiu kiek vėliau. Štai argumentacija, kodėl tau iškart miniu šį pavadinimą:

Jei niekad negirdėjai tokio dalyko: Tada įsivaizduok, kad WordPress yra vienintelis (bei geriausias) pasirinkimas. Nes tai turbūt paprasčiausia ir lanksčiausia priemonė. O taip pat – jei kils kokių klausimų ar problemų, kadangi WP naudoja (beveik) visi – internete visada rasi atsakymus.

Jei jau girdėjai apie WordPress: Tai turbūt žinai, kad yra ir alternatyvų. Daug alternatyvų. Ir šioje vietoje gali rinktis, tavęs nelaikysiu. Bet jei pasirinksi kažką sudėtingesnio ir išskirtinio, po to nekaltink kitų, jog nerandi pagalbos internete ar tavo tinklaraštis atrodo siaubingai.

Antras padoresnis tavo pasirinkimas yra Blogger(.com). Bet. Didelė bėda. Sakydamas „padoresnis“ neturiu omenyje, kad jis lygus WordPress’ui. Išties, pagal funkcijas ir patogumą jis atsilieka dešimtis tūkstančių kartų.

…Vienintelis Blogger privalumas – jis nemokamas.

Kas nėra taip jau žavinga žinant tai, jog jo Google taip pat dažnai neranda bei gyvenant nemokamą gyvenimą įstrigsi su „pavadinimas.blogger.com“ puslapio adresu.

Panašios alternatyvos yra:

  • WordPress.com, kuris panašus į WordPress.org, tačiau jame neveikia pusė funkcijų. Gerai, kad persigalvojus bent jau patogu perkelti savo turinį į .org .
  • Tumblr.com, kuris paprastas ir labiausiai vizualus. Lietuvoje jį mažai kas naudoja, o plačiuose internetuose dažniausiai jį pamėgę labai keisti žmonės: anime fanai ir visokie furiai.
  • Medium.com yra profesionalus tinklas, kur tavo tekstai atrodys labai gerai, su jais galėsi daryti ką tik nori, tavo tekstus nuolat kels pamatyti kitiems skaitytojams… Ir visa tai yra labai nuostabu! Bet tai labiau angliškų tekstų portalas ir patys tekstai su Medium užsidarymu dingtų.
  • Weebly.com, kuris yra užpakalis ir te pasigaili Dievas tų, kurie jį naudoja. Turinį iš čia perkelti kitur irgi užsiknisimas.

Nors kadaise aš pradėjau su Blogger, bet tikrai patarčiau išvengti nemalonumo persikeliant vėliau į WordPress ir paaukoti tuos kelis eurus vardan savo skaitytojų. Nes jei tau jų savijauta puslapyje nerūpi, tada primenu – geriau nieko ir nekurk. Padarysi visam internetui didelę paslaugą.

Virdulį į rankas paimantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.