Kaip sukurti tinklaraštį: Kokią naudą duosi?

365 tekstai kaip sukurti tinklaraštį tinklaraščiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 403 žodžiai. Parašyta: 557.

Ar jau aiškiau, kodėl ruošiesi dirbti?

Gerai. Antrasis žingsnis – išsiaiškinti savo verslo pagrindą.

Taip, išgirdai teisingai, verslo. Net jei tavo misijoje nėra nė vieno užsiminimo apie pinigus, karjerą ar natūrinius mainus – tinklaraščio kūrimas yra velniškai panašus į verslo kūrimą.

Tiesą sakant, tai panašu ir į geros knygos rašymą, mokymų kūrimą ar dovanos mylimam draugui ieškojimą.

Kokią naudą duosi savo pirkėjams?

(Ir ko iš jų reikalausi atgal? Bet apie pastarąjį klausimą pakalbėsime vėliau, dabar dar į tai nesigilinkime.)

Kokią naudą gaus tavo tinklaraščio lankytojai? Tavo skaitytojai, žiūrėtojai, naršytojai, komentuotojai, visokie kiti -tojai?

Bet kokia kūryba gali duoti trijų rūšių naudas:

a) Suteikti naujų žinių;
b) Prajuokinti ir pamaloninti;
c) Suartinti su autoriumi.

Ir, leisk, pateiksiu pavyzdžių.

Pirmiausiai – naujų žinių suteikianti kūryba. Tai kūryba, kuri man, asmeniškai, artimiausia (tačiau kartu reikalaujanti daugiausiai darbo informacijos paieškoms ir panašiai). Tai kūryba, kurią rasi bent pusėje visų šiomis dienomis parduodamos literatūros šaltinių: vadovėliai, enciklopedijos, visokie „Tinginio manifestai“ ir tinklaraščiai (kaip Valtininkas.lt).

Ši kūryba suteikia žinių vartotojui. Vartotojas turi klausimą? Tu jį atsakai. Vartotojas laimingas!

Antra – prajuokinanti ir kitaip smagumą sukelianti kūryba. Tai kūryba, kurią dažniausiai gali surasti feisbuke. Man, asmeniškai, tokį turinį kurti gaunasi netyčia – tyčia nesugebu. Tai kūryba, kurią rasi likusioje pusėje literatūros – romanai, visokios Geležinės lapės feisbuke, spalvinimo knygelės.

Ši kūryba suteikia malonumą vartotojui. Vartotojas jaučiasi blogai? Tu padarai, kad jaustųsi gerai. Vartotojas laimingas!

Trečia – draugiškiausia, su autoriumi suartinanti kūryba. Ties šia dirbu daugiau, nes man pačiam vis dar sunku atsiverti ir parodyti tikrąsias mintis. Bet tai atsiperka! Tai kūryba, kurią rasi feisbuke, instagrame, dalyje geriausių knygų ir tinklaraščių.

Ši kūryba padeda vartotojui pasijusti tavo pažįstamu. Vartotojas vienišas? Tu bendrauji su juo, lyg su draugu/mokiniu/vaiku. Jis jaučia bendrystę!

Ar matai ryšius su kūrėjais Lietuvoje?

a) Beata Nicholson, Algimantas Čekuolis, Rokiškis Rabinovičius.
b) Geležinė lapė, Robotas meška, Jonas Jonka.
c) Beata Tiškevič, Alex Monaco, Monika Šalčiūtė.

…Ir ar pastebi, kad šie autoriai galėtų būti priskirti prie daugiau nei vienos kategorijos? Juk Beata Tiškevič ne tik draugė, bet ir juokinga kartais! O Algimantas Čekuolis ne tik protingų dalykų paaiškina, bet ir, šiaip, gana draugiškas!

Tai – ne mano klaida.

(Beje, jei būtų mano klaida, ar aš tai sakyčiau? Oi. Che, che.)

Tai – priežastis, kodėl šie autoriai tokie įdomūs, malonūs, kodėl jie ne veltui yra skaitomi ir sekami. Net jei tau, asmeniškai, kuris nors iš jų nepatinka.

Gera kūryba, kaip ir verslas, nėra tik vienas dalykas. Tu gali atidaryti valgyklą, kur „Tiesiog duosiu paėst“, bet garantuoju, kad lankytojai pamažu mieliau eis į valgyklą, kur ne tik duoda „paėst“, bet ir valgio „ėdalu“ nevadina, maloniai aptarnauja. 🙂

Ir, tuo pačiu metu, gera kūryba, kaip ir verslas, turi duoti naudą savo vartotojams.

Valgykla, kurioje bus tiesiog sotus maistas ir daugiau nieko – išgyvens! Išgyvens ir tinklaraštis, jei moki rašyti naudingai, bet nesi nei charizmatiškas, nei atveri asmenines paslaptis. Bet jokia valgykla ir joks tinklaraštis neišgyvens, jei jame neduosi nieko.

Niekas nesilankys tavo tinklaraštyje, jei nebūsi nei naudingas, nei juokingas, nei atviras.

Žvelgiu į tuos ilgai rašomus tinklaraščius, kurie taip ir nesutraukė didesnės nei 100 lankytojų publikos. 🙂

Taigi, tavo antroji užduotis. Pasiimk tą patį popieriaus lapą ir žemiau vos keliais žodžiais užrašyk, kuri iš trijų teikiamų naudų bus pagrindinė.

Nebandyk rašyti visų trijų ar net dviejų! Tau kuriant savaime pavyks išsiplėsti ir į kitas naudų sritis. Tačiau pirmiausiai tau reikės tik vienos.

Aš, pavyzdžiui, pradėjau su nauda. Norėjau pasidalinti žiniomis su savo draugais. Kokią vieną naudą norėtum duoti tu?

Arbatžoles besirenkantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.