Kaip sukurti tinklaraštį: Koks bus jo turinys? (II dalis)

365 tekstai kaip sukurti tinklaraštį tinklaraščiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 419 žodžiai. Parašyta: 500.

Pratęskime.

Trečia: Video.

Tuomet – gali kurti filmuotą, animuotą medžiagą. Su animacijomis, tiesa, yra viena bėda – jas sukurti užtrunka daug ilgiau, nei filmuoti (net jei filmuoji profesionaliai!). Pagal kai kuriuos patyrusius animatorius animaciją sukurti užtrunka net 10 kartų ilgiau.

Kodėl tai bėda? Na, grubiai imant, interneto laiku dešimt kartų ilgiau tarkime trys paros nėra tiek jau daug. Tai tik mėnuo, kai animacija bus pasiekiama nors ir 30 metų nuo šiandienos (tikėtina). Bet bėda, kad sukurti tokio turinio galėsi labai nedaug.

Labai nedaug turinio – tai labai nedaug progų, kur galėtum eksperimentuoti ir daryti klaidas.

Kodėl aš čia, šiame mini-tinklaraštyje, rašau kasdien? Ogi todėl, kad taip galiu rašyti ką tik noriu ir žiūrėti, kas gaunasi! Kokybiškesniame portale negalėčiau sau to leisti.

Bet privalumas tame, kad animacija gali būti net labai fantastiška. Abejoju, ar Kungerzeit ar Sexual Lobster animacijas galėtum pavaizduoti tikrais aktoriais.

Filmuoti šiais laikais galima praktiškai bet kuriuo mobiliuoju telefonu. Medžiagą tada galima įkelti į feisbuką, Youtube arba, jei reikia papildomo saugumo ar norisi kelti kokybiškesnį vizualiai turinį (tarkim savo serialą), į Vimeo.

Įkėlus – įtrauki į savo tinklaraštį ir bam! Būm! Vaizdas!

Taip pat galima video medžiagą filmuoti gyvai. Tai vadinamas streaminimas, kurį gali įsijungti per feisbuką, Youtube ar, žaidžiant video žaidimus, tinka Twitch. Yra ir daugiau aplikacijų, skirtų būtent web seminarams (nors čia tinka ir Youtube funkcijos) ar vizualiam pabendravimui (kaip Periscope).

Kai kurie Lietuvos turinio kūrėjai visą savo kūrybą paremia video. Gali taip daryti ir tu.

Ketvirta: Audio.

Savo balsą gali įrašyti tais pačiais mobiliaisiais telefonais arba pasitelkiant paprastą kompiuterinę techniką. Dabar turbūt kiekviename net Windows pakete jau yra įrašyta mikrofono funkcija – tau reikės tik pačio fizinio mikrofono, kurį pasistatytum priešais save ar užsikabintum ant ausies.

Audio formatu patogu pateikti praktiškai bet kokį turinį. Todėl plačiuose internetuose šis formatas populiarus ir gausu įvairiausių podcast laidų – nuo naujienų apie programavimą iki humoro ar pramoginio mokslo laidų. Nuo gyvų jogos pamokų iki pasakų prieš miegą.

Aš pats savo straipsnius pamažu užsakau įgarsinimui balsu. Padeda įvairūs mano gerbėjai ir draugai. Tada puslapio vartotojai gali tekstus ne tik skaityti, bet ir klausytis jų tarkim važiuodami automobiliu ar net prausdamiesi duše.

Savo audio įrašus gali įkelti į Soundcloud. Taip pat, pavertus įrašą į video (tereiks tik ant iliustracijos ar paprasto video užklijuoti savo įrašą), galima įkelti ir į tą patį feisbuką, Youtube. Nors šie portalai gal ir ne garsams skirti.

Penkta: Aplikacijos.

Galiausiai, tavo turinys gali būti paremtas apklausomis, testais ir įvairiomis programėlėmis.

Apklausas ir testus gali sukurti su aplikacijomis kaip Apester (gausu panašių, pritaikytų specialiai WordPress platformai pluginų ir ne tik). Programėlės teks programuoti tau arba tavo samdytiems programuotojams. Bet patikėk – ją sukūrus tikrai naudosiesi.

Aplikacijos turbūt yra turinio formų kokybės viršūnėje. Jas sukurti ir suruošti reikalauja daugiausiai laiko (kai tekstą parašyti – mažiausiai), o vartotojai atitinkamai įvertina įspūdingai judančias schemas, žaidimus, interaktyvius produktus.

Taigi, laikas užduočiai.

Išsitrauk savo užrašinę ir parašyk vieną sakinį, kuris vienas iš šių turinio pateikimo metodų bus tavo pagrindinis. Nesijaudink – kūryboje galėsi (ir rekomenduoju) pasitelkti visas kūrybines priemones. Bet pirma, vėlgi, reikės tik vienos!

Užrašyk savo atsakymą. Tau jo prireiks.

Virdulį atgal dedantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.