Lietuvos tinklaraštininkų savaitė (2016)

tinklaraščiai
Apžvalgos

Šią savaitę antrą kartą (t.y. antrus metus iš eilės) prasidėjo lietuvos blogerių tinklaraštininkų savireklamos savaitė.

Tai gana įdomi savaitė. Nes čia Lietuvoje pasirinkome kitokį kelią, nei visas likęs pasaulis.

(Aha, mes išskirtiniai. Gali eit pasigirti feisbuke.)

Kai tarptautiniuose tinklaraščiuose dažnai vyksta straipsnių ir autorių apsikeitimas (tai yra – rašomi svečio straipsniai), Lietuvoje, bent kiek patyriau rašydamas Debesylą, tai nepriimtina. Kažkodėl mūsų autoriai, net ir jei tekstai patinka, paprasčiausiai nenori priimti kitų žmonių.

Galbūt tame yra logikos – kuriant asmeninius brendus būtų keista, kai garbę atiduotum kažkam kitam.

…Bet kartu aš to ir nesuprantu.

Visgi. Geros naujienos: Mes vienas kitą pradėjom reklamuoti sąrašais!

(Valio sąrašams! Tai mano mėgstamiausias rašymo būdas!)

Jungiuosi ir aš.

Štai kokius lietuviškus tinklaraščius skaitau.

Vardijimo eiga atsitiktinė. Ir atsiprašau, kad net rašydamas apie kitus autorius juos bandau lyginti su savimi. Taip stenguosi suteikti perspektyvą vertinimams, kad šie nebūtų tik ištraukos iš „Apie autorių” puslapių. ;’)

1) Rokiškis Rabinovičius.

Kas: Leisk tave supažinsinsiu su Visatos valdovu. Kodėl jis valdovas, aš nežinau (šiaip), bet jis taip save vadina ir aš patikėjau. Jis yra legendinis Lietuvos internetų autorius ir jis rašo kilometrinius tekstus.

Kodėl: Kilometriniai tekstai man patinka. Patinka ir Rokiškio temos – ekonomika, sovietmetis, visokie kalbainiški dalykai ir šiek tiek kasmetinių politinių rinkimų. Jis rašo įdomiai, išsamiai ir rašo daug. Vienintelis trūkumas – dažnai pamiršta įrodymus ar šaltinius idėjoms, bet juo visgi tikiu.

Kur: https://rokiskis.popo.lt

Beje: Kiekvieną kartą kai mano postui feisbuke ar naujam įrašui Rokiškis paspaudžia „patinka” mane ištinka mažas euforijos priepuolis. Ateityje noriu būt panašus į jį.

2) Grafomanija.

Kas: Tinklaraštis rašytojams iš rašytojos, turbūt tikrai sergančios grafomanija.

Kodėl: Nes tai yra vienintelis lietuviškas tinklaraštis apie rašymą, neskaičiuojant šio, kurį skaitai šią akimirką. Tik maniškis yra kaip maža lervutė, nežinanti savo tikrosios formos, o Grafomanija kuriama jau daugiau nei 8 metus. Yra panašumas su šio sąrašo 2 ir 1 numeriais – kosminio ilgumo tekstai. Niam!

Kur: http://grafomanija.lt/

Beje: Ji yra parašiusi knygą apie rašymą, kurioje taip pat iki soties pripilta teksto.

3) Proto architektas.

Kas: Psichologija ir moksliniais tyrimais remtas asmeninio efektyvumo vadovėlis tinklaraščio (!?) formatu.

Kodėl: Trys žodžiai: Kosminio. Ilgumo. Tekstai. …Ar jau pradedi suprasi, kas man patinka? Bet šiaip – šis tinklaraštis visai naujas ir atsiradęs tik praeitais metais. O jau turi apie 1 tūkst sekėjų feisbuke, kurių pusę turbūt nukreipiau aš su savo begaliniais gyrimais ir reklamom. Lukas yra psichologas ir tai matosi, nes jis įrodymų bei literatūros negaili.

Kur: https://protoarchitektas.lt

Beje: Jau ilgiau nei pusę metų Luką raginu parašyti knygą ar bent sutraukti visus tekstus į vieną popierinį vadovėlį. Aš pirkčiau.

4) Super gentis.

Kas: Autentiško gyvenimo ir praktinių patarimų pilnas tinklaraštis.

Kodėl: …Kosminio ilgumo tekstai… Praktiniai patarimai, įdomios naujoviškos idėjos, moksliniai įrodymai ir šiaip – Linas baisiai fainas žmogus. Tai yra labai fainas. O ne, kad fainas, bet baisus. Jo blogas kuriamas jau turbūt 5 ar 6 metus, tik paskutinius nebuvo atnaujintas. Visgi tikiuosi, kad greitai jis grįš, kaip žadėjo.

Kur: https://supergentis.lt

Beje: Gerbiu Liną už sugebėjimą kurti įtraukiančias antraštes ir rašyti su savo tikruoju balsu. Gal dėl šių sugebėjimų jis ir sutraukdavo tiek dėmesio socialiniuos tinkluos!?

5) Valtininkas.

Kas: Pozityvumo ir rytų filosofija paremta idėjų šventovė.

Kodėl: Net nerašysiu pirmos priežasties. Turbūt turiu fetišą vienos formos tekstams. *atsidūsta* Bet šiaip – Martynas (Valtininkas) yra jėga! Jo tekstai nors ir nėra pilni naujų idėjų, bet jie senas idėjas gražiai sutraukia į malonius komplektus; tekstus, kurie yra kaip upės. Ir tai nuostabu.

Kur: https://valtininkas.lt

Beje: Man smagu, kad kai kurie tinklaraštininkai mane ir Martyną laiko vienu asmeniu. Man tai kaip pagyrimas.

6) Nepo.

Kas: Asmeninės apžvalgos, idėjos ir rašliavos.

Kodėl: Vienintelis iš septynetuko, kurio tekstai nėra kilometriniai. Tai gaila. Bet šiaip – Nepo skaitau… Išties nežinau net kodėl skaitau. Jo tekstai nėra labai fantastiški ar naujoviški. Bet galbūt esu tik pripratęs, nes užsuku jau daugiau nei 6 metus, nuo pat atradimo datos? Turbūt turiu priklausomybę.

Kur: https://nepo.lt

Beje: Nepo turi kai ką ilgo. Ir man tai rodė. Tai jo ilg… Ilgi naujienlaiškiai. 🙂

Ir šiuos skaitau daug rečiau, bet visgi užsuku:

  • Mokyklos langas. Pamenat, kadaise būdavo laida apie ugdymą, švietimą ir mokytojus, tokiu pavadinimu? Tai štai, Jurgita buvo tos laidos autorė, o dabar rašo. Beje, rankas prie puslapio dizaino buvau prikišęs ir aš.
  • Ilzės Butkutės blogas. Nepaisant to, kad ji su manimi atsisako šnekėti, man jos tekstai įdomūs. Kartais.
  • Koučingo blogas. Nes psichologija, koučingas ir šių dalykų analizės Lietuvoje.
  • Gyvoji psichologija. Psichologija ir religija? Oho! Lina tai sujungia į vieną. Įdomu.
  • Darau blė. Nes jis ateina ir padaro blė. Yra problemų? Na, jo namuose turbūt nėra, nes ten turbūt viskas padaryta jo rankomis. Blė.

Papildoma:

N) Debesyla.

Kas: Ir taip žinai.

Kodėl: Nes aš autorius. Gi reikia savo pačio tinklaraštį kartais dažnai paskaityti ir pataisyti senus tekstus, pažvelgti į viską lyg skaitytojui ir tyrinėti savo pačio rašymo ir turinio transformacijas. Ar ne?

Kur: https://debesyla.lt

Beje: Svečio straipsnius į Debesylą aš noriai priimu. Parašyk laišką, jei įdomu!

Taigi tokios tokelės.

Ir ar žinai daugiau lietuviškai rašančių tinklaraštinkų, kurių tekstai yra padoraus ilgio? Kurie rašo įdomiai, moksliškai (ar emociškai) ir rašo daug kaip Wait But Why? Tuomet prašau pasidalink!

Rašydamas šį sąrašą suvokiau, kad turiu fetišą ilgiems tekstams. Ir man jie patinka.

Na, o jei nieko nežinai, tai kokius tinklaraščius skaitai tu?

Prisijunk prie šios savaitės ir komentaruose žemiau pasidalink bent sąrašo ištrauka arba, geriau, nuoroda į savo tinklaraštį su sąrašu!

Taip – reklama leidžiama. Tai juk ir yra savireklamos savaitė. ;’)

Taigi, ką skaitai TU?

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.