„Mosado amazonės“: ką moterys mano apie šią knygą?

knygos
Apžvalgos

Tai – knyga apie Izraelio šnipes. Skaitant – atrodo lyg iš kino filmų, bet, anot autoriaus, tai tikros istorijos.

Arba kaip rašoma knygos nugarėlėje: „Daugybę metų valdžios institucijos itin slėpė Mosado lohamet veiklą. Šiandien paslapties skraistė nuplėšta, todėl galima laisvai skelbti nuostabius amazonių žygdarbius.“

Jei kalbant atvirai – tikėjausi, kad ši knyga bus daugiau nei istorinis romanas, tikėjausi kiek moksliškesnės knygos, taigi knyga manęs nesudomino, nors ir skaičiau iki galo. Bet negaliu aš taip imti ir sakyti, kad knyga yra bloga. Galbūt aš tiesiog nesu tikslinis knygos skaitytojas?

Su šiuo klausimu mintyse nusprendžiau pakalbinti tris savo pažįstamas damas, kurios šią knygą skaitė:

  • Karoliną – 36 metų amžiaus personalo vadovę logistikos įmonėje;
  • Miglę – 24 metų amžiaus dizainerę freelancerę;
  • Ir tokią merginą, slapyvardžiu „Smilga“, kuri nežinau ką veikia, bet kažką su medicinos, vaistų pramone. 🤷 Šiaip gal ir ne esmė tai.

Paklausiau jų penkių, mano manymu, svarbiausių klausimų. Štai, ką jos atsakė. Kalba nežymiai pataisyta, o atsakymai šiek tiek sutrumpinti:

1. Kuo tau ši knyga patiko?

Karolina: Tai negrožinė knyga, parašyta kaip šnipų romanas. Knyga sudėliota pagal slaptas misijas, todėl labai lengva pasiimti ir perskaityti vieną skyrių per vakarą ir padėti knygą atgal kitai dienai. Tačiau dažniausiai norėjau perskaityti kitą, tai knygą perskaičiau per kelias dienas, nors ji nėra ploniausia! 😂

Miglė: Labai retas atvejis, kai galima pažvelgti į kurios nors šalies slaptosios tarnybos veiklą. Nors istorijos ir nėra iš 2022 metų, bet buvo tikrai įdomu pažvelgti kaip veikia šnipių sistemos. Beje, sužavėjo tas faktas, kad Mosado moterys šnipės savo kūno nenaudoja užduočių įvykdymui – nei bučinukų, nei sekso. O juk pagrindiniai šių šnipių taikiniai buvo vyrai, kaip pasakojama knygoje, tai manau būtų tai suveikę. Įdomu, kad Mosado amazonės turi stiprias vertybes ir svarbu ne tik užduoties įvykdymas, bet ir kažkas aukščiau to.

Smilga: Knygoje buvo nemažai apie izraelio valstybės kūrimąsi, supranti, ant kiek tai svarbu žydams buvo ir kodėl jie tokia patriotai, nes tas kelias į valstybės įkūrimą ir jau ją įkūrus nebuvo lengvas. Sakyčiau, kad daug sužinojau apie Izraelį bei jų priešus.

2. Kuo knyga nepatiko?

Karolina: Galbūt, kad knyga labai reklaminė? Labai gražiai aprašyta viskas, taip ir norisi mest darbą bei važiuot būt šnipe 😂😂

Miglė: Galbūt tai, kad knyga priminė „Džeimso Bondo“ filmus? Aprašytos „misijos“ skambėjo taip lyg būtų išgalvotos. Taip, turbūt istorijų pagrindas tikras, tai tikrai kažkur kažkada vyko, bet knygoje aprašyta tiek daug detalių, pašnibždėjimų, mistinių nukrypimų kas ką galvojo (kaip autorius žino???), kad nesupratau ką skaitau, romaną ar dokumentiką. Pridėsiu, kad autorius vyras ir vietomis grynai priminė r/menwritingwomen/ 1 lemputes. Žodžiu, neįtikino kai kurie skyriai.

Smilga: Nežinau. Man patiko. Tik skaičiau labai ilgai, gal kokius keturis mėnesius. Bet nežinau kodėl tiek ilgai.

3. Kam šią knygą rekomenduotum?

Karolina: Oi, jau seniausiai rekomendavau draugėms bendram čiate. O aš irgi taip radau, iš kolegės knygą gavau dovanų 😂 Šiaip gali dar pridurti straipsnyje, kad vienai iš tų mano draugių knyga irgi patiko, sakė man taip, tai galbūt ši knyga jau kaip virusas keliauja tarp draugių, per rekomendacijas 😂😂

Miglė: Savo mamai knygą šią jau dovanojau, bet šiaip tai žmonėms, kuriems patinka šnipų istorijos – patiks ir šita knyga.

Smilga: Visoms moteroms. Vyrams irgi, bet gal moteris labiau įkvėptų kiek daugiau nuveikti, įsitraukti į šalies gynybą. Ką jei tai pakartotume Lietuvoje?

4. Ar tavo gyvenimas pasikeitė perskaičius šią knygą?

Karolina: Gal juokingai nuskambės, bet pradėjau ieškoti kur norėčiau praleisti atostogas Izraelyje 😂 Niekados nesu buvusi, taigi tiesiog sudomino, įdomu… 2 Dar naujieną turiu 😂 Kažkaip daug galvojau apie gyvenimo savo tikslus ir norus… Nežinau ką, bet knyga kažką manyje pajudino. Įkvėpė, galbūt? Vakarais, grįždama iš darbo, kažkaip prisimenu šią knygą ir istorijas. Įsivaizduoju ką jei aš būčiau tokioje situacijoje ir turėčiau tokią sunkią užduotį… Galbūt jaučiu nuobodulį darbe tai va, galvoju ką norėčiau veikti įdomesnio 😂😂 Knyga tiesiog įkvėpė, kažką sužadino.

Miglė: Nežinau? Keistas klausimas, Danieliau 🙃

Smilga: Mane sunku pakeisti, todėl ne. Bet kitus gali pakeisti. Ai, tiesiog sakykim, kad knyga gera, rekomenduoju!

Tai va tokie atsiliepimai!

Įsigyti knygą gali internetu, o kai knygą perskaitysi – man bus įdomi ir tavo nuomonė!


  1. Miglė turi omenyje šį forumą su klišių pavyzdžiais.

  2. Čia pirma pokalbis su Karolina baigėsi, bet tada ji man parašė dar po kelių dienų su tęsiniu…

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.