Anoreksija, bulimija, ortoreksija, emocinis valgymas ir priepuolinis persivalgymas: Gintarės Jankauskienės knygos apžvalga

knygos maistas
Apžvalgos

„Kaip atpažinti ir įveikti valgymo sutrikimus“ yra naujausioji, 2022 metų leidybos, G. Jankauskienės (bei bendraautorių) knyga.

Šį kartą Gintarė vėl naudojasi interviu metodu ir kalbina lietuvaičius, išgyvenusius valgymo sutrikimus + specialistus, turinčius patarimų, kaip tai pereiti ir skaitytojui.

Labai trumpas vertinimas: Knyga yra trumpa, neišsami, lengvai skaitoma dažniausių valgymo sutrikimų apžvalga. Pažįstamas patirtis atras sergantys šiais psichologiniais sutrikimais, o šiaip besidomintys – ras aibę būdų kaip įmanoma vertinti save, kaip įmanoma žvelgti į maistą.

(Beje, kiek mačiau iš atsiliepimų – skyrius apie ortoreksiją 1 nemažai daliai skaitytojų buvo išvis naujiena, atrodo apie šį sutrikimą mažai kas dar tekalba!)

Jei jau anksčiau skaitei kitą iš Jankauskienės knygų – stilius, net knygos dizainas bus panašus. Jankauskienė moka kalbinti žmones, suspausti jų žodžius, kad nebūtų šimto puslapių apie tą patį. Jos knygas skaityti neprailgsta, gali ir ne specialistas, jos knygos skirtos plačiajai auditorijai.

Jei atvirai: knyga verta tų 13-kos eurų, kiek ji kainuoja, tarkim, internetiniame knygyne „Vaga“. Tai nėra itin-išsamus vadovėlis, o tavo ar tavo artimojo valgymo sutrikimų per naktį neišspręs, 2 tačiau kaip bendra sutrikimų sąntrauka ir nuraminimas, nukreipimas – knyga verta dėmesio. (Ypač turint omenyje, kad knygą perskaičius galėsi dovanoti kam kitam.)

Knyga atrodo šitaip:

Knygos turinys, temos:

Kaip atrodo interviu su sirgusiais:

Kaip atrodo ekspertų komentarai kiekvieno skyriaus gale:

Kaip matai – rašoma tikrai paprastai, skaityti nesudėtinga. Man – tai teigiamas dalykas. Aš manau, kad knyga dėl to yra gera. Knygą gali įsigyti „Vagoj“ arba ir kitose knygų pardavimo vietose.


  1. Iš esmės perdėtą maisto sureikšminimą, jo skaičiavimą – nors tai šiek tiek sudėtingiau, nei tai.

  2. Tiesą sakant, abejoju ar bet kokia knyga tai išspręstų – vien knygomis savo psichologinės būsenos nesusitvarkysi.

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.