Is it bad to play games and watch movies all day? (Is it bad to waste time?)

productivity laziness
Reflections and drafts

What to do if you want to cancel? Want to play video games (or gamble), lie around watching YouTube, scrolling through Facebook and talking shallow nonsense with your friends?

Mūsų vidinis kirminas, kurį turime visi, gali šnekėti: Aha, nolifinti blogai, nes tuo metu galėtum veikti kažką produktyviau, tapti geresnis, gauti daugiau turtų ir ramybės…

Mūsų išoriniai kirminai, kuriuos pažįstame visi, gali šnekėti: Aha, švaistyti laiką blogai, nes tu esi nenormalus, blogas, oi, labai!

…Bet ar tikrai švaistyti savo laiką vėjais blogai?

Turiu idėją: ką jei švaistyti laiką nėra blogai?

Štai kelios idėjos, kaip tai gali atrodyti:

  1. Tu nori iš gyvenimo šio to daugiau. Ne kiekvienas gali tapti didžiausios įmonės direktoriumi… Ir ne kiekvienas gali valdyti tiesiogine prasme tūkstančio žaidėjų korporaciją žaidime Eve Online. Ne kiekvienas gali tapti olimpiniu ietės metimo čempionu… Ir ne kiekvienas gali tapti legendiniu Super Mario žaidėju, įveikusiu žaidimą per 13 minučių ar mažiau. Tapti sėkmingu video žaidimo erdvėje yra tas pats, kas tapti sėkmingu ne video žaidimo erdvėje. Panašiai ir tampant filmų, serialų ekspertu-kritiku.
  2. Tau reikia poilsio. Tiesiog. Tavo kūnas ir smegenys nebegali išnešti viso streso, kurį patiria kasdien, taigi tau reikia poilsio. Tiesiog. Pramogos padeda pailsėti!
  3. Tau smagu veikti tai, ką veiki. O kuo blogai gyventi smagiai? Blogai, nes kažkas kitas smagiai negyvena, taigi ir tu neturėtum gyventi smagiai? Blogai, nes smagus gyvenimas velnio išmislas, o Jėzus, tas fainas bičiukas, tarkim, įtikino Romos civilizaciją, kad gyvenimas kančioje yra vienintelis kelias į rojų? Duok bent vieną argumentą kodėl blogai gyventi užsiimant tai, ką mėgsti veikti.

Taip, žmogau, aš nuoširdžiai. Šimtu procentų.

Jei tau norisi skirti savo laiką tam, kas tau leidžia ugdyti save, leidžia pailsėti ir tai, kartu, dar yra smagu…

…Argi tai ne geriausia veikla, kuria galėtum užsiimti?

Ir svarbu: žaidimai, filmai, youtube ir kitos „laiko švaistymo” veiklos nėra kiekvienam!!!

Kodėl tai svarbu?

Nes atsiras žmonių, kurie šią akimirką galvos – oi, tai ką jei visi nueisime žaist žaidimus ir žiūrėti serialus, kas nutiks likusiam pasauliui?

Pasaulis nesugrius.

Ne visi mėgsta žaidimus. Ne visi mėgsta filmus. Ne visi mėgsta plepėti bala žino ką su draugais kiaurą parą. NE VISI. Ir visi niekur nenueis.

Ir TAVO maloni veikla tikrai nėra tai, ką veikia visi.

Pavyzdžiui, man patinka taisyti Vikipedijos straipsnius. Jo, aš tas čiūvas. Bet aš tiesiog neapkenčiu filmų žiūrėjimo ar plepėjimo feisbuke. Mano pramoga yra taisyti, pildyti, Vikipediją – tai mano laiko švaistymo erdvė. O kito nemėgstu.

Panašiai kaip mano tėtis, kuris labai nemėgsta skaityti, bet mėgsta švaistyti laiką konstruodamas, remontuodamas, statydamas kažką namuose ar savo dirbtuvėse.

Panašiai kaip mano mama, kuri nemėgsta klausytis muzikos, bet mėgsta rūpintis gėlių sodu, naminiais augalais.

Panašiai kaip mano močiutė, kuri nemėgsta prabangių, įmantrių, patiekalų, bet mėgsta skirti laiką knygoms ir bendravimui su įvairiausiais žmonėmis.

Su savo veikla jauskis išskirtinis. Nes toks esi.

Tavo veikla nėra laiko švaistymas, jei ji padeda tau augti, įgyvendinti save, padeda pailsėti ir, svarbiausiai, tau yra tiesiog smagi.

Mėgaukis tuo, kuo užsiimi. Prašau. Gerai?

Leave a Reply

Leave a comment. Anonymously.