Kaip tapti ekspertu: Išrask savo techniką, metodą, technologiją

marketingas meistrystė metodai
Pamąstymai ir juodraščiai

Kuo ekspertas skiriasi nuo šiaip reikalą išmanančio žmogaus? Ekspertas, tikėtina, turės jo pačio ne tik patikrintą, bet ir sukurtą mąstymo būdą.

Pavyzdžiui:

  • Planuokis” – laiko planavimo ir saviugdos knyga, kurią sukūrė asmeninio efektyvumo trenerė Milda Sabienė;
  • Skyscraper technique” – SEO ir turinio kūrimo technika, kurią sukūrė SEO ekspertas Brian Dean;
  • Pradėk nuo Kodėl” – žinučių kūrimo technika, kurią sukūrė lyderystės treneris Simon Sinek;
  • Arba, kad ir „Čekuolio metodas” – savęs nuraminimo technika, kurio šiaip nesukūrė nei Čekuolis, nei metodą aprašantis Valtininkas, bet Valtininkas metodą įvardino, aprašė, pavadino, o tai irgi yra dalis kūrybos.

Šiaip išmanantis žmogus tiesiog dalinsis patirtimi, o išmanantis – tą patirtį sudės į savo, išskirtinį, receptą.

Čia turiu pastebėti – „išskirtinis” yra diskutuotinas žodis.

Visi blynai iš esmės panašūs (mažų mažiausiai forma). Visi laiko planavimo, SEO ar savimeilės metodai iš esmės panašūs (tikėtina laiko planavimo metodas tau padės planuoti laiką). Galima prikibti turbūt prie bet kurios technikos ir sakyti „o šita panaši”. Originalumo vakuume nėra.

O ekspertas su savo ta technika gali tapti žymus. Galbūt jo technika bus pavadinta jo vardu. Galbūt pašaliniai žiūrovai sakys, kad kiti metodai nukopijuoti nuo šio. Kas buvo „sukurta” pirma?

Visgi, jei nori būti ekspertu: nebijok kurti savo metodus. 

Nes metodai – įsimena ir parduoda.

Bet koks „prekės ženklas” yra puikus kabliukas, padėsiantis tau išsiskirti minioje. Išmanančių daug, o ekspertų, kurie dar ir turi savo išskirtinį metodą, kuriuo dalinasi – mažiau.

  • Nebūtina vadinti metodo savo vardu. Tiesą sakant, net nerekomenduočiau, nes tai atrodo savimyliškai.
  • Pavadinimas turėtų būti vaizdus. Minėta Brian Dean „Dangoraižio technika” skamba įspūdingiau nei „Labai išsamių straipsnių technika”, ar ne?
  • Nepamiršk savo metodą dalinti nemokamai. Tai be galo svarbu. Nelaikyk savo išskirtinės technikos savyje, nes tau reikia žinomumo. Tau reikia, kad antrieji asmenys tretiesiems pasakotų „O, žinai, girdėjau apie tokią techniką…”.
  • Taip, bus tų, kurie tavo sugalvotą techniką „pavogs”. Bet, pripažink, tai ne pirmas kartas – juk ir tu savo metodą, tikėtina, sugalvojai ne vakuume – kažkas tave jaunystėje mokė, kažką pridėjai savo, kažką prikūrei… Bet tame ir metodų grožis, kad neprivalo būti tik vienas „teisingas” būdas mąstyti.

Kokia yra tavo darbo technologija? Kas pasiteisina tau? Įvardink tai pavadinimu, papasakok kaip tai darai – tapk srities ekspertu.

(Pastebėjimas: metodo sugalvojimas tavęs neklystančiu ekspertu nepadaro. Visvien gali klysti, o tavo metodas gali nepasiteisinti. Bet aš kalbu apie mąstymo būdą, ne mistinį „laiptelį”. Ekspertai galvoja savo metodus bei jais dalinasi (jie eksperimentuoja), o šiaip išmanantys tik kopijuoja.)

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.