Kaip apsaugoti savo kūrybą nuo vagystės?

kūrybiškumas marketingas
Pamąstymai ir juodraščiai

Nesaugok.

  1. Niekas tavo kūrybos (teksto, grafikos, muzikos, minties…) vis tiek nevogs. Nėra tavo kūryba tokia gera, kad kažkam būtų verta ją vogti.
  2. Klystu? Tavo kūryba gera ir verta dėmesio? Gali pasidžiaugti, kad gavai įrodymą – išties kuri kažką, kas įkvepia, patraukia akį, įsimena. Nes jei kurtum kažką prasto, dėmesio iš vagių negautum.
  3. …Ir vis tiek nesaugok savo kūrybos, nes kam ją saugoti, jei tą padarys tavo gerbėjai? Jei tavo kūryba gera – ją atpažins tavo gerbėjai. Ir gerbėjai apgins tave, baksnodami vagiui „Kodėl pavogei šitai?”. Tikėtina įspės ir tave. Vagis neprasprūs, jei tik turi žmonių, kurie tavo kūrybą įsimena.
  4. Vagis visvien sėkmingu iš kūrybos vagysčių netaps. Vogti automobilių dalis geriau nei kūrinius, nes kūrybos produkcijai reikia įgūdžių. Vagis vagia produkciją, bet ne tavo įgūdžius. Kol kažkas vagia, tu jau esi penkiais žingsniais priekyje.
  5. Labiau apsimoka skirti 10 valandų reklamai, nei tiek pat valandų vagių gaudymui. Kuo daugiau žmonių žinos apie tavo kūrybą – tuo daugiau ją pirks, atsimins, saugos tave nuo vagių. Per dieną gali save pristatyti šimtam ar tūkstančiams žmonių (internetas yra stebuklas!) ARBA atmušti vieną vagį. Vienas iš šių pasirinkimų tau duos daugiau pelno, šlovės, garbės ar kad ir ko trokšti.
  6. …O jei tavo idėjos išties išskirtinės – tokių mažai kas turi – padėkok vagims. Lengva reklamuoti tai, kas jau yra „ant bangos”. Sunku reklamuoti tai, ką supranta tik autorius bei keli jo sekėjai. Vagis, nemokamai platinantis tavo idėjas, paruošia plačiąją publiką tavo sėkloms.

Saugoti savo kūrybą neverta. Ypač jei esi pradedantis menininkas. Geriau kurk, kurk, kurk.

(Na, o jei esi patyręs, 100 tūkstančių gerbėjų turintis menininkas, tai pataisyk mane, jei klystu, nes dar tokio lygio nepasiekiau. Aš tik vidutiniokas.)

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.