Įpročio galia (kaip aš ją pastebėjau)

365 tekstai įpročiai kūrybiškumas produktyvumas
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 1605 žodžiai. Parašyta: 668.

„Lašas po lašo ir akmenį pratašo” – lietuvių liaudies patarlė.

Kartais patys aiškiausi ir savaime suprantamiausi dalykai būna ir patys nepastebimiausi. Pamirškim merginų (ar vaikinų) nesuprantamas smegenis, pamirškim ir absurdišką taisyklę „kas per daug, tas nesveika”. Aš, be abejo, kalbu apie įpročius!

Įpročiai, o įpročiai. Kiekvienam kampe (ir ilgesnėje sienos atkarpoje) rasi bent po tris knygas ir dar dvylika mokamų seminarų apie tai. Na, be abejo, tokių, kurie arba mokina kaip kažkokio įpročio atsikratyti arba kaip įgauti kokį naują, geresnį įprotį. Dažnai turbūt keičiant blogą geru, o tada gerą dar geresniu. Na, iš gražių svajonių bei naujametinių pažadų serijos.

Aš jau senokai stebėjau savom akim, kad viena iš svarbiausių dalykų įgyjant naujus įpročius (ar įgyjant jų trūkumą) yra sugebėjimas pastebėti juos. Na, turbūt ne veltui visuose moksluose be išimties (net psichologijoje!) pirmas punktas yra stebėjimas, o tik po to spekuliavimas. Beja, apie sugebėjimo pastebėti kas vyksta naudą jau prieš kelis metus rašė ir Leo Babauta. (Plačiau: The Amazing Power of Being Present).

Nežinau kaip, bet tik prieš pusę savaitės pastebėjau didelę dalį savo keistų (ir ne itin keistų) įpročių bei visa tai, ką jie duoda. Spėju, kad aš dar daug jų nepastebėjau, kartu ir neišsiaiškinau pilnai, kokia iš jų nauda ar nenauda, bet štai keli iš jų.

Įpročio galia

Pasirodo, jei pakankamai kažką kartosi, net ir to nepastebėdamas gali išmokti daug naujų dalykų. Ir kartu pastatyti piramidę rankomis. Aišku, metaforiškai.

  • Rašymas.
    2014-tų metų vasario 25-tą dieną aš sau užsibrėžiau tikslą išmokti žmogiškai rašyti. Per dieną – po vieną pastraipą. Pagal vakar dienos statistiką: 28 puslapiai, arba 10,7 tūkstančio žodžių, arba 63 tūkstančiai raidžių. Ir tai per dieną rašant vos 15 min., o laisvu laiku visai pamirštant, ką rašei. Dažnai pamiršdavau dar net nebaigęs rašyti, bet tiek to. Sutinku, kad pusė teksto (pradžia labiausiai) yra prasčiau parašyta nei kai kurie delfi komentarai, bet tai vis vien palieka gerą gabalą teksto!
  • Pastebėjimų kolekcionavimas.
    Vėliau, balandžio, man rodos, pabaigoje pradėjau kolekcionuoti kiek neįprastus dalykus – mintis ir pastebėjimus apie save. Iš serijos „99 pastebėjimai apie save” 73 visiškai originalūs ir nauji (t.y. jokių iš ankščiau pastebėtų dalykų) pastebėjimai jau vietoje. Aš net pats stebiuosi, kaip tai padariau.
  • Žongliravimas buteliais.
    Kalbant apie dalykus, dėl kurių nustebau, kad padariau – žongliravimas. Aš esu turbūt pasaulyje prasčiausias daiktų gaudytojas (tai turbūt įrašyta Guineso rekordų knygoje), bet kažkokiu protu nesuvokiamu būdu dabar vos kartą iš trijų pametu į orą išmestą butelį (ar ką panašaus)! Įsivaizduojat? Aš jau beveik Valančiūnas! Ir tai vien dėl tų kartų, kai virtuvėje darydavausi valgyti!

Tiesa, kalbant apie savo įpročius nereiktų pamiršti ir neigiamų įpročių. Kad ir kiek būtų nemalonu apie juos galvoti, o širdis sakytų (širdies tipo reik klausyti), kad geriau ignoruoti tai, ignoruoti nedera.

  • Socialiniai tinklai ir emailas.
    Sveiki, aš esu Danielius ir aš esu socialinių tinklų mėgėjas. RescueTime duomenimis aš 2014-tų metų gegužės mėnesį socialiniuose tinkluose (daugiausiai Fb) praleidau 35 valandas, 20 val. Skypėje ir 5 val. Gmaile. Tuo metu rašant – vos 14 valandų, o dirbant apskritai prie Debesylos – 17 valandų. Su draugais ne internete praleidau apie 32 valandas. Retorinis klausimas pamąstymui: Socialiniai tinklai kelia socialumą ar jį mažina?
  • Youtube ir filmai.
    Bet socialiniai tinklai dar nėra taip blogai kaip mano youtubės ir filmų statistika. Po velnių, aš turbūt nežiūriu daug filmų, nes per youtube neturiu laiko tam! Pasiruošę? Tram-param: 54 valandos. Penkiasdešimt keturios???Na, be abejo, tai turbūt paaiškina tai, kad aš įpratau valgydamas kažką žiūrėti, bet čia jau virš visko, netikiu, kad aš dvi paras per mėnesį praleidau vien valgydamas! Ypač, kai aš valgau tiek nedaug!

Išvados

Pasiknaisiojus po RescueTime statistiką išties galima rasti ir daugiau įdomių perliukų – pvz., aš negalvojau, kad tiek laiko praleidžiu chatindamas su draugais skypėje ar tiek laiko žiūrėdamas youtube video. Bet žinant tai, kad ši programa fiksuoja veiklą tik kai ji, na, yra kompiuterio ekrane (t.y. tu tikrai kažką su ja veiki, o ne šiaip ta įjungta guli) kažkaip prieštarauti skaičiams darosi sunku.

Viena žinau, kad per artimiausią savaitę pasistengsiu surasti būdą sumažinti youtubės žiūrėjimo kiekį jos visai neatjungiant ir būdą pasakyti kai kuriems iš draugų, kad mažiau šnekėtų ir daugiau dirbtų.

Bet visgi, kodėl ir jums nepabandžius paanalizuoti savo dienotvarkę? Kokių keistų naudingų ir ne itin naudingų įpročių turi tu?

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.