Kaip pradėjau rūšiuoti ir išmokau keisti įpročius?

atsakymai į klausimus įpročiai zerowaste
Pamąstymai ir juodraščiai

Gautas klausimas:

Laba diena, noriu paklausti. Gal netyčia dar kartą sutiktumėte pasidalinti komentaru. Rašome straipsniuką apie rūšiavimą – psichologiją. Pirmiausia, klausimas būtų toks – kaip jums pačiam psichologiškai „nusėdo” mintis rūšiuoti?

Kaip manote, kas labiausiai žmones motyvuoja tai daryti? Kaip tai susiję su psichologija? Visi žinome, kad nerūšiuoti blogai, bet įprotis daro savo, kaip jį pakeisti? Ar teko jums bandyti keisti kito žmogaus įprotį, šeimos, draugo? Kokie jūsų manymu, būtų veiksmingiausi būdai būčiau labai dėkinga už atsakymus Ačiū.

Esmė. Kaip pakeisti savo įprotį. Kokie veiskmai, priemonės padeda. Antra – labai svarbu, ar teko pačiam „pakreipti” kokių žmogų ta linkme. Kokiais būdais? Kas geriausiai veikia?


Danieliaus atsakymas: 

Abejoju, kad yra bent vienas žmogus, NEŽINANTIS kodėl verta rūšiuoti šiukšles, pirkti ekologišką produktą ar rūpintis gamta… Būtent todėl neverta kalbėti, kodėl rūšiuoti verta. Tai savaime suprantama. Net didžiausias dundukas (kaip aš prieš 10 metų) tai žino.

Tačiau kaip pakeisti įprotį viską mesti kur papuola, įpročiu nepalikti jovalo? Tai jau kiek sudėtingesnė tema. Visgi, kiti žmonės nesugeba mesti rūkyti (nors nori), gerti (nors nori), neišleisti algos vos tik ją gavus (nors nori)…

  1. Visi pokyčiai turi priežastį. Pavyzdžiui, aš nuo 2018 metų sausio pradėjau stengtis gyventi pagal “Zero waste” filosofiją – nepirkti ir neimti produktų su plastikinėmis pakuotėmis, perdirbti ir atsirinkti, ką perku – vien todėl, kad įsimylėjau merginą, kuri tai darė. Aš norėjau sekti ja. Pavyzdžiui, nuo 2016 metų kovo aš kas dvi dienas mankštinuosi, nes turiu draugą, kokiu pats noriu tapti.
  2. Prievarta paprasčiausiai neveikia. Nes prievarta kuria pasipriešinimą. Ne tik nesąmoningų įstatymų, bet ir likusios aplinkos. Kad ir mūsų šeimos. “Tu privalai” yra lengviausias būdas sukurti priešą. Nes kiekvienas norime laisvės, nepriklausomybės! Ir sakyk, ar pasaulio istorijoje yra bent vienas įvykis, kai kažkas amžiams prievarta pakeitė pasaulį?
  3. Neigiami įpročiai turi GERAS priežastis, kodėl turėtum tęsti. Galbūt rūkymas tau padeda atsipalaiduoti ar suteikia nemokamų pertraukų darbo metu. Galbūt alkoholis tau padeda pabėgti nuo savo vidinių baimių. Galbūt nerūšiuoti tau lengviau, nes bijai, kad pasaulis jau ir taip šiukšlėmis sugadintas, klimato kaita jau įvykusi ir neišvengiama…
  4. Tuščios vietos įpročiuose nebūna. Neįmanoma atsisakyti to, kas tau kažkaip naudinga, nepatiriant dėl to skausmo. Jei rūkyti nebūtų naudinga, mesti būtų be proto lengva. Bet kadangi tai suteikia naudą…
  5. …Taigi įpročius geriau keisti, ne jų atsisakyti. Pakeisti 1 didelę šiukšlinę po virtuvės kriaukle 2 mažesnėmis. Pirkti ne plastike įpakuotus bananus, o tiesiog kekę pasinešti natūralioje formoje. Imti ne vieno karto plastikinius maišelius, o daugkartinį, medžiaginį, gražų. Arba “Žalios žinutės” daugkartinius maišelius pirkiniams. Taip, čia reklama, jie fantastiški!
  6. Pasitelk pokyčių architektūrą. Anne Thorndike, Masačiusetso pagrindinės ligoninės tyrėja, 2012-tais metais baigė šešis mėnesius trukusius tyrimus. Jų efektas – tūkstančiai žmonių pradėjo sveikiau maitintis, nors tam neįdėjo nė kruopelytės jėgų bei vargo; visai be raginimų. Kaip tai įvyko? Paprasčiausiai ligoninės valgykloje pasiūlė daugiau sveikų gėrimų, nei nesveikų! Vos per 3 mėnesius saldžiųjų gėrimų buvo parduota -11,4% mažiau, o paprasto vandens 25,8% daugiau. Ką jei padarytum tą patį ir rušiavimo šiukšlinė būtų pasiekiama lengviau? Arba daugkartinį maišelį pasidėtum ant keleivio sėdynės automobilyje, taigi pirmiausiai pamatytum jį, kaskart važiuojant į parduotuvę? Ką manai?
  7. Ir Mažų žingsnelių metodą. Jei dabar pat imsi ir pasakysi sau “Nuo dabar nepirksiu plastikinių pakuočių, viską visados tobulai rūšiuosiu!”… Tai tikėtina, kad ilgai netęsi. Geriausiu atveju kelias savaites. Tačiau ką, jei pasikeitimus įneštum pamažu? Beprotiškai pamažu? Pirma šiukšledėže po kriaukle… Po to mažiau išsinešamų sumuštinių ir kavos… Gal tuomet išbandysi sausąjį šampūną, kurio pakuotei nenaudojamas plastikas? O ką jei…

Na, aš nežinau, ko tavo gyvenime reikia. Bet žinau, kad yra priemonės, kaip to gauti nesukuriant šiukšlių. Tavo proseneliai tai darė. Lietuviškos facebook grupės “Zero waste Lietuva” nariai tai daro. Esu įsitikinęs, kad gali ir tu.

Svarbu prisiminti – rūšiuoti yra smagu! O jei dar nejauti smagumo, tavo misija yra atrasti būdą, kaip padaryti, kad tau būtų! Kviečiu pabandyti. Tau patiks!

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.