Priklausomybių mainų metodas: Kaip atsisakyti priklausomybės palengva?

365 tekstai atsakymai į klausimus įpročiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 368 žodžiai. Parašyta: 556.

Prieš kelias dienas sulaukiau laiško. Žemiau pateikiu mūsų susirašinėjimą (cenzūruotą, pašnekovės vardas pakeistas):

Labas. Norėčiau atsisakyti vyno, šampano ir kt. Norėčiau valgyti sveikiau, nes paskutiniu metu tik picos. Gal tada ir svoris susitvarkytų.  Atsikratyti pykčio aplinkiniams. Kiek visko noriu. Pagarbiai, Kamilė

Kamilei atsakiau:

Kol kas išvardinai tik du dalykus, Kamile! 🙂

Kas trukdo atsisakyti vyno ir šampano? Nejau per prievartą gėrimų buteliai patys atsidaro ir susipila į taures, kurių… Na, neišpilsi gi į kriauklę – juk kainuoja, tai reikėtų… Mmm! Ot skanumas! O dabar, kai jau pradariau butelį, gal reikėtų dar vieno?

…Gerai, šiek tiek juokauju. Suprantu, kad gali būti sunku atsisakyti alkoholio. Taigi papasakok – kas būtent trukdo? Ar matai kažkokią vieną problemą, kuri verčia gerti?

(Ir ar vynas negali būti susijęs su pykčiu aplinkiniams?)

Po kiek laiko ji atsakė:

Na, net nežinau. Dieną dirbu – viskas ok. O vakare, kad greičiau užmigčiau ar tiesiog iš durnumo reikia taurės… Norisi tik vakare. Gal tai ir susiję su pykčiu.

Ir į tai atrašiau:

Okei, aišku, suprantama!

Ar skaitote angliškai? Vienas iš mano asmeninių herojų, Leo Babauta, prieš kelis metus kaip tik išmetė vakarinę vyno taurę iš savo rutinos. Gerdavo su savo žmona, nes jam, kaip ir tau – norėjosi atsipalaiduoti. Kokios jo pamokos?

Na, plačiau gali pasiskaityti Zenhabits, straipsniuose kaip šis ir šis. Tačiau, galėčiau patarti, kas geriausiai pasiteisino man:

1. Nepamiršk, kad tuščia nebūsi. Tau niekada nepavyks „išmesti įpročio“ ir į jo vietą nieko neįdėti. Nes tu vis tiek kažką įdėsi – jei ne geresnį įprotį, tai kažką blogesnio. Arba nieko niekada nepakeisi, nes išmetus įprotį kaipmat atsiradęs vakuumas pakvies senus įpročius atgal.

Todėl: Keisk blogus įpročius geresniais. Pavyzdžiui, sakai, kad sunku nurimti ir geri dėl a) įpročio kažką gerti; b) kad užmigtum. Tad kodėl nepabandžius kokios raminančios, kad ir melisų ar mėtų, arbatos? O gal tau karšti gėrimai lovoje nei šis, nei tas? Kas, jei išgertum kokį smūtį ar vaisių kokteilį? Aš, asmeniškai, mielai prieš miegą gerčiau pieno kokteilius, jei netingėčiau pasidaryti. :))

Pakeisk neigiamus ir nemalonius įpročius malonesniais ir smagesniais. Tau, asmeniškai. Nepalik tuščios vietos, nes ši vėl sugrąžins senuosius įpročius. (Kaip pavyzdį šio įpročių vakuumo, prisimink savo paauglystės meiles ir išsiskyrimus. Uff.)

2. Nekeisk viso gyvenimo. Geriau tik pabandyk. Pabandyk. Šiek tiek – kaip debesylietis Audrius. Ir nusistatyk sau kalendoriumi paremtą tikslą. Pavyzdžiui, 30 dienų nuo sutartos (kad ir šiandien) dienos tu kasdien NEgersi vyno ir vietoj to gersi kažką sveikiau ar suvalgysi skanų pyragaitį, ar… Tada kasdien užbrauk po dieną, kuri buvo sėkminga. Jei stengsiesi pakeisti visą gyvenimą, tau nieko nepavyks – pavargsi, nusilpsi, tikslas atrodys toks beprasmis ir taip toli…

Panašiai, kaip kaupti pinigus senatvės pensijai. Jėzus Marija, gal tada geriau netaupyti ir šiandien pasinaudoti tais pinigais? Na, pirmyn!

Todėl: Keisk vieną savo savaitę. Dvi. Mėnesį. Ar pastebėjai, kaip iššūkius sau keliu aš? Jie visi daugmaž mėnesio trukmės, ilgiausi – metų, bet šiuos, metų trukmės, pradėjau tik po 3 metų mažesnių eksperimentų. Geriau užbraukinėti po 1/30 tikslo nei po 1/9000. Su mažesniu tikslu pajusi didesnį malonumą nesustoti (!!), matysi savo progresą iš arti ir taip pat… Net nepastebėsi, jei per tas dienas naujas, pakaitinis, įprotis taps naujuoju įpročiu vietoj vyno.

Bam.

Tikiuosi, kad mano patarimais pasinaudosi ir jų neiššvaistysi, nes, visgi, ką tik nemažai tau prirašiau.

O dėl streso – jo, okei, heh. Tegul jis kol kas pabūna. Susitelkime į tai, ką galime pakeisti – gerai? Ir, galbūt, pamažu pamatysi, kad neturi ant ko pykti, pamatysi, kad susitelkiant į savęs auginimą tampi nauju žmogumi!

Kaip – ar tai skamba gerai?

Besišypsantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.