18 kūrybiškumą skatinančių pratimų (kuriuos gali išbandyti kiekvienas)

365 tekstai kūrybiškumas
Pamąstymai ir juodraščiai

Šiuos pratimus rekomenduoju, jei dirbi kūrybinį darbą ir tavo darbe reikia smegenų. Kadangi dabar turbūt visuose darbuose reikia smegenų, tai… Na, tau gali būti naudinga.

Rekomenduoju:

  1. Aplankykite užsienio šalį buvo atliktas tyrimas: viena studentų grupė buvo išsiųsta mokytis į užsienį, kita palikta gimtoje šalyje. Po vieno kurso visi studentai atliko kūrybingumo testą, kuris parodė, jog į užsienį išvykę studentai tapo žymiai kūrybingesni.
  2. Kaupkite problemų sąrašą – visada prie savęs turėkite užrašų knygutę, į kuria dienos eigoje rašykite visas problemas ir dalykus kurie jus erzina. Atlikdami, tai jus automatiškai, net pats to nesuvokdamas kitą kartą bandysite išvengti panašios situacijos.
  3. Kaupkite ir lobių skrynią – susidėkite į ją visas įkvepiančias nuotraukas, citatas, daiktus… Kiekvieną kartą, kai pravesite šia skrynią jus užplūs prisiminimai ir idėjos, kurias buvote sugalvoję.
  4. Susikurkite kūrybiškumo kambarėlį – susikurkite kūrybiškumo erdvę namuose. Tai gali būti visas kambarys, siena, kampas, stalas ir t.t. Šioje erdvėje susidėkite visus savo hobius, trofėjus, laimėjimus, taip pat pasikabinkite lentą, arba popieriaus lapą ir surašykite ateities planus ir idėjas. Tik įžengus į šia erdvę, kaskart turėtumėte pajausti poveikį.
  5. Problemas spręskite ne namie – pabandykite iškilus problemai, ją spręsti ne ramioje vietoje, o ten, kur yra daug žmonių, bei yra pakankamai triukšmo. Triukšmas privers jus mąstyti „garsiau”, giliau ir kūrybiškiau.
  6. Bendraukite su sarkastiškais žmonėmis – sarkastiški išsireiškimai, tai tarsi šviežias oro pliūpsnis mūsų smegenims, kadangi jos pripratusios gauti dažniausiai šablonišką ir dažnai girdimą informaciją.
  7. Susirašykite idėjas tikriausiai visi esame susidūrę su tuo, kuomet turime labai gera idėja, tačiau ją pamirštame ir vėliau gailimės. Toks kūrybininkų guru Banschick siūlo kasdien pasiimti popieriaus lapą ir surašyti viską kas šauna į galvą, visas idėjas ir nesirūpinti, jog jas reikėtu peržvelgti ar išanalizuoti – pati esmė rašymo procese.
  8. Priimkite šiek tiek vienatvės – būti tarp daug žmonių skatina kūrybiškumą, tačiau kartais šiek tiek vienatvės tiesiog yra būtina. Nueikite į ramią vietą, užsidėkite ausines ir susiliekite su savo mintimis, tačiau prieš tai darant turėkite aiškų tikslą, kurį norėtumėte išspręsti.
  9. Klausykitės muzikos – muzika stimuliuoja mūsų smegenis, kūrybiškumą bei emocijas. Klasikinė muzika gali stipriai paveikti ir sukelti „Mocarto efektą”. Klausantis Mocarto muzikos yra lavinamas kūrybiškumas, koncentracija, bei pažinimo funkcijos. Nėra tiksliai išsiaiškinta, jog šis efektas egzistuoja, tačiau šiek tiek klasikinės muzikos tikrai nepakenks.
  10. Rašykite ranka – „The Creativity Cure” Knygos autoriai Drs. Carrie ir Alton Barron pataria žmonėms mažiau naudoti Microsoft Word tipo programas ir daugiau rašyti ranka. Rašymo jausmas, rašalo kvapas ir popierius yra viskas, jog jūsų kūryba lietusi per kraštus.
  11. Medituokite – įstrigote kasdienėje rutinoje? Pradėkite medituoti, tai stipriai stimuliuoja jūsų divergentinį mąstymą.
  12. Klauskite kitų nuomonės – nebijokite paklausti kitų nuomonės, tai gali būti patarimas kuris įžiebs naują idėja, kurios taip jums reikia.
  13. Asocijuokite – išbandykite šį žaidimą: Atsiverskite žodyną, užsimerkite ir užveskite pirštą ant kokio nors žodžio. Tuomet ant lapo užrašykite visas savo mintis apie tą žodį, visas asociacijas kurios jums kyla. Kartokite šį pratimą ir tai jums atvers duris į laisvą mąstymą.
  14. Mąstykite apie ateitį mokslininkai teigia, jog mūsų gebėjimas spręsti problemas vystosi tuomet, kai jas apgalvojame iš anksto. Taigi susimąstykite apie 2020-tų metų naujų metų vakarėlį, ar išvyką į Paryžių ir leiskite jūsų vaizduotei užvaldyti mintis.
  15. Žvilgtelėkite į žalią arba mėlyna spalvą mėlyna spalva sukelia dangaus, vandenyno, atviros erdvės, o žalia sukelia augimo asociacijas. Todėl tai veikia mūsų smegenis kaip kūrybos stimuliatoriai.
  16. Rašykite – pasiimkite popieriaus lapą ir rašykite 10 minučių į jį viską ką sugalvojate, tik neteiskite savęs. Asocijuokite ir kurkite, tai laisvo rašymo metodas.
  17. Išskaidykite – šis metodas yra labai paprastas, paimkite objektą, tarkim gėlę ir išskaidykite jos dalis (žiedai, stiebas…). Žmonės kurie atlieką šį metodą sprendžia problemas daug efektyviau, nes žino, jog padalinus didelę problemą į mažesnes, ji tampa tiesiog tikslų įgyvendinimais.
  18. Juokitės – pasijuokite šiek tiek, yra įrodyta, jog net ir būnant prastos nuotaikos, šiek tiek pasijuokus ji pagerėja, atsiranda kūrybos jausmas ir pozityvumas.

…Tai bent jau veikia man!

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.