Kaip veikia 25/10 sutelktinis minčių šturmas?

kūrybiškumas metodai
Pamąstymai ir juodraščiai

Tai – vienas iš minčių šturmo (brainstorming) variantų, kur minia ir generuoja, ir vertina idėjas žaidimo metu.

Tinkamas bendruomenėms, kurios turi mažiausiai 5 narius, bet geriausiai veikia kai žaidimą žaidžia bent 10. Galima žaisti ir su daugiau žaidėjų, bet 100 žaidėjų jau gali būti per daug.

Žaidimo principas toks:

  1. Visiems žaidėjams išdalinami maži tušti lapeliai (tarkime vizitinės kortelės dydžio) ir rašomoji priemonė. Rašyti daug nereikės.
  2. Žaidėjų užduodamas klausimas. Tarkime, „koks, jūsų nuomone, būtų drąsiausias sprendimas X problemai?”, ar panašus klausimas, į kurį nebūtų pernelyg sunku atsakyti. Rašoma tik vienoje kortelės pusėje ir priminkite žaidėjams, kad pasistengtų rašyti įskaitomai.
  3. Kai visi žaidėjai užrašo savo idėją, žaidėjai atsistoja, nes čia – reikės judėti, „maišytis minioje”. Techniškai atsistoti galėjo ir ankščiau – tai yra, rašyti stovėdami – bet taip rašyti gali būti nepatogu 🙂
  4. Žaidėjams duodamas signalas: vaikščiokite atsitiktinai, duokite savo kortelę atsitiktiniams žmonėms, imkite iš jų kortelę. Neskaitykite kas ant jų užrašyta! Kuo daugiau kortelių taip apsikeisite – tuo geriau. Taip kaitaliokitės kortelėmis kokias 20-30 sekundžių.
  5. Duodamas signalas sustoti. Visi žaidėjai turi turėti po 1 ne savo kortelę. Ne daugiau, ne mažiau. Jei netyčia gavo atgal savo kortelę – tegul apsikeičia su kaimynu.
  6. Žaidėjai paskaito kortelės idėją ir kitoje kortelės pusėje užrašo įvertinimą balais – nuo 1 iki 5. Kaip jie vertina tą gautą idėją?
  7. Taip susikeitimus-vertinimus kartokite dar 4 kartus.
  8. Gale žaidėjai turėtų turėti po 1 atsitiktinę kortelę su 5 įvertinimais gale.
  9. Paklauskite garsiai – kas iš žaidėjų turi kortelę su 25 balų įvertinimu? Tai yra, 5 įvertinimais po 5? Tegul šią idėją žaidėjas perskaito garsiai. Pakartokite klausimą ir skaitymus su idėjomis, kurios surinko 24, 23 balus… Tol, kol išgirsite 10 geriausių idėjų.
  10. Gale galite paklausti žaidėjų – ką jie pastebėjo apie šias 10 geriausiai įvertintų idėjų? Ar jos turi kažką bendro?

Kaip galima matyti – jei žaidėjų bus ypač daug, tai šių gerų idėjų gali būti irgi daug. Gal net daugiau nei 10 idėjų gali surinkti idealius balus. Dėl to ir optimaliausia, jei žaidėjų bus bent 10 ir daugiausiai 50. Galima ir daugiau ar mažiau, bet jau būtų ne tiek optimalu.

Taip pat gali pasitaikyti situacijų, kad idėjos bus pernelyg pasikartojančios arba abstrakčios. Dėl to labai svarbu pradžioje sugalvoti gerą klausimą! Drąsiausias, įžūliausias problemos sprendimas. Ne šiaip geriausias ar optimaliausias, nes tokie gali duoti nuobodžias, nuspėjamas idėjas, iš kurių gale mažai naudos, nes jos nesugeneruos išskirtinių minčių.

Štai kaip šis žaidimas atrodo:

Beje, jei įdomu kodėl šis metodas vadinamas 25/10 – tai nuo to, kad atrenkama 10 geriausių idėjų, kurios surinko po 25 balus 🙂

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.