Kaip rasti laiko savo hobiui, kurį nori paversti verslu?

freelanceriai įpročiai
Pamąstymai ir juodraščiai

Tikintys ir praktikuojantys katalikai turi tai, ko trūksta daugeliui Lietuvos freelancerių. Arba labiau turi tai, ko trūksta apskritai daugeliui Lietuvos gyventojų.

Šis vienas dalykas padės tau rasti laiko savo hobiams, mažiems versliukams… Juos išbandyti, išnaudoti, patirti ir pagaliau uždirbti.

Kas tai per įrankis?

Tai ritualai.

„Kokius ritualus turi omenyje?“

Be abejo, kalbu ne apie avinėlių aukojimus. Ir ne apie Dievo idėjos priėmimą. Ir ne kokius, ten, eurų lietaus šokius. (Kur šoki rankose laikydamas tuščią piniginę. Turbūt?)

Lietuvos katalikai turi daug ritualų. Kasdien pasimelsti, kas savaitę (bent) nueiti į bažnyčią, kas kadirkiek atlikti išpažintį, metų eigoje yra N+Y šventinių dienų, minėjimų…

O kodėl tu savo hobį nuleidai į „Ai, kada kils įkvėpimo“ lygį?

Lietuvos olimpietė, ietės metimo čempionė Inga Stasiulionytė, kartoja, kartoja, kartoja, kad geriausi sportininkai sportuoja ritmingai, pagal grafiką, ir jie nesustoja.

Ir taip! Tai sunku! Sunku kasdien skirti bent po 30 minučių… Vieną dieną – dar gerai. Bet aštuonias… dešimt dienų iš eilės? Hmm…

Bet faktas, kad turi tai daryti. Tau reikia ritualo.

Visgi samdomame darbe eini į darbą kasdien, pagal grafiką, ir, tikėtina, kad tavo įmonė eina į pelną? Ar ne? O jei sportuoji, tai jau dabar pastebi, kaip auga raumenukai? Ar ne?

„Kaip mano ritualas gali atrodyti?“

Leisk, tiesiog pasidalinsiu vienu straipsniu. Tai nėra mano straipsnis ir idėjos jame nėra tobulos (ypač kyla klausimas ar tikrai verta keltis labai anksti ryte).

Ryto ritualai: 2 nuostabios valandos sau ir savo asmeniniam projektui kiekvieną dieną

Šio straipsnio autorius, Martynas Jocius, yra muzikantas. Jis kuria gana išskirtinę eko-elektroninę muziką. Taip pat – jis programuotojas ir kuria projektus kaip Tipihub. Taip pat rašo tinklaraštį, į kurį tuojau užsuksi… Ir dar pats randa laiko skaitymui, savo žmonai, poilsiui gamtoje.

Jam padeda ritualai.

Martynas turi ryto ritualus – tikėtina, kad iš anksto suplanuotą darbų seką atlieka ryte. Bet tai nereiškia, kad dabar turi keltis ankščiau!

Visgi, begalės žmonių eina miegoti vėlai ir keliasi dar vėliau – kad ir 10-tą ar 11-tą valandą ryto. Ar tai blogai? Miego tyrimai rodo, kad pats miegojimo laikas nesudaro skirtumo – svarbiausia kokia tavo miego aplinka.

Taigi ritualus gali susikurti bet kuriuo dienos metu.

  • Pavyzdžiui, gali pietų pertraukos metu, darbe, skirti 5 minutes, kad įsijungtum Google Primer ir įgautum tavo asmeniniui ar verslo gyvenimui svarbių įgūdžių.
  • Gali grįžtant namo įsijungti per ausinuką penkioms minutėms Audioteka.lt ar Audible.com knygą (kad ir mano „Tinginio manifestą“) ir, pamažu, perskaityti knygą… Ar trisdešimt.
  • Kalbant apie knygas – kaip aš perskaitau po 75+ knygas per metus? Aš skaitau savo rytinio 6 minučių pakakojimo metu. Tie dešimt puslapių kasdien susideda į 3650 puslapių per metus, o tai jau mažiausiai keturiolika knygų!
  • Kur ir kada dar gali? Gali lovoje prieš miegą parašyti paskutinius laiškus klientams, pasidomėti konkurentų reklamomis. Nors nerekomenduočiau – lovoje geriau miegoti ir mylėtis.
  • Gali po pusryčių, ryte, greitai išsiuntinėti pardavimo pasiūlymus galimiems klientams. Kol jie atsakys, praeis ir diena bent. Vakare pridėk ritualą atsakyti ir suderinti detales, ir sveikiname – magiškai atlikai darbą, kurį įprastai atidėliotum!
  • Kol vakarienei verda sriuba – gali parašyti pardavimų žinutes į feisbuko grupes. Ar įrašyti dar vieną turinio marketingo video. Tokį video gali įrašyti ir vaikščiojant, važiuojant, vairuojant… Net autobuse, taigi.
  • Jei naktimis nubundi ir vėl neužmiegi – tai puikus metas išnaudoti tai kūrybiniam darbui. Ypač turint omenyje, kad nubusti vidur nakties yra visiškai normalu.

Ar…

Na, aš nežinau, koks tavo gyvenimas ir ką veiki. Bet tėra faktas, kad (tu irgi) savo paroje gali skirti laiko darbo ritualui.

Kad ir kokį ritualą turėsi – jis padės tau įsijausti darbui, padės išpilti nesutvarkytas idėjas, padės mokytis, pagreitinti pardavimus ir… Kad ir ką norėtum padaryti.

Darbo ritualai yra tavo sprendimas, jei nori uždirbti iš hobio, tačiau šiuo metu dirbi samdomą darbą ar esi tiesiog be galo užimtas.

(Prisimink: Visi mes esame be galo užimti. Ir visi turime tiek pat valandų. Skirtumas – kam skiriame savo dėmesį.)

Taigi, kokį ritualą kursi tu?

Ritualų kupinas,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.