Valia ir įpročiai. Pasaka suaugusiems

įpročiai
Svečio įrašai

Noriu Tau pasekti pasaką apie panelę Valia ir vaikiną vardu Įprotis. Apie tai kaip jie susipažino.

Pasakoja debesylietis Ernestas, asmeninis treneris.

Kartą senai senai gyveno stipri, elegantiška ir intelektuali  panelė Valia. Ji turėjo daug pomėgių, draugų ir kitos įvairios veiklos. Ji sportavo, mokėsi, dirbo, bendravo, gerai leisdo laiką. Lankydavosi kursuose, renginiuose ir tobulinosi. Valia spėdavo atlikti visus darbus, susitvarkyti, apsipirkti, pasiruošti valgyti, išsinešti šiukšles. Per vieną dieną ji galėdavo nuversti kalnus. Tik vakarais dažnai būdavo sunku. Po ilgos dienos, jai būtinai reikėjo gerai atsipalaiduoti. Būtina buvo ir išsimiegoti, kad  kitą dieną vėl būtų pasiruošusi užkariauti pasaulį.

Vieną vakarą ji užtruko darbe. Tą naktį neišsimiegojo, todėl sekanti diena buvo labai sunki. O keletas sekančių dienų dar sunkesnės. Taip ji praleido kelias treniruotes, nespėjo pasigaminti maisto rytojui, pradėjo valgyti greitą maistą. Priaugo svorio. Tvarka namie greitai išgaravo. Krūvos neplautų indų, neskalbtų rūbų ir visada nepaklota lova. Savaitgaliais ji skyrė vis daugiau laiko atsipalaidavimui. Dažniausiai su didele pica, daug draugų ir alkoholio.

Taip vieno vakarelio metu,draugų kompanijoje ji susipažino su visada pasitempusiu, besišypsančiu jaunuoliu Įpročiu. Jie susidraugavo, gerai praleido laiką. Įprotis buvo malonus vaikinas, sportuojantis, dirbantis ir užsiimantis daugeliu įvairių veiklų. Jis taip pat visur spėdavo, nepraleidinėdavo treniruočių ne tik salėje, bet spėdavo ir smegenis patreniruoti.

Vyrukas gerai maitinosi, lankė įvairius kursus, skyrė laiko draugams. Jis turėjo savo verslą, viskam rado laiko. Kad ir kokios problemos iškiltų, jis jas čia ir dabar išspręsdavo. Todėl jis gyveno gerai. Kuria dieną neišsimiegojęs, sekančią dieną planavo darbus  taip, kad atsirastų laiko pietų miegui. Taip Įprotis viską maksimaliai balansavo ir toliau siekė savo vizijos ir svajonių. Dirbo ilgas valandas, bet niekada nepamiršo jaustis laimingu ir mėgautis dabartimi – kelione link svajones.

Vieną vakarą jie susitarė susitikti pas Valią namie. Panelė plušo visą dieną kol susitvarkė savo daiktus, batus, sukneles, ir kitus daiktus. Daugelio drabužių ji net nedėvėjo, tiesiog laikė spintoje. Į svečius atėjęs Įprotis, iškarto pastebėjo namų jaukumą. Namai buvo pilni suvenyrų, statūlėlių, magnetukų ir kitokių mažmožių. Sienos nukabinėtos paveikslais. Butas buvo didelis, bet jame buvo pilna spintų ir batų dėžių, kad užtektų vietos visiems daiktams.

Jiems prisėdus prie stalo Valia pradėjo ruošti vakarienę. Patiekiant vakarienę paklausė Įpročio iš kokios lėkštės jis norėtų valgyti. Jis išsirinko. Klausė nes turėjo  4 skirtingus indų komplektus. Taip pat šaukštų, šakučių ir begalę skirtingų puodukų, kuriems taip pat pravertė didoka virtuvė su daug spintelių.

Pavakarieniavę jie išėjo pasivaikščioti į miestą. Kol Įprotis skyrė jai visą dėmesį bendraujant, Valiai vis skambėjo telefonas kurį ji pastoviai tikrino. Atsiprašiusi toliau tęsdavo pokalbį. Šiek tiek vėliau susimąsčiusi ji paklausė Įpročio kodėl jam niekas netrukdo? Juk šiais laikais neįmanoma be interneto ir socialinių tinklų.

Įprotis gražiai nusišypsojo ir atsakė, jog susitikimų, darbo ar kitos veiklos metų, jis įjungia lėktuvo rėžimą. Beje visų socialinių tinklų žinutes ir jų garsus išsijungia. Tokiu būdu jis gali mėgautis šia akimirka, nėra blaškomas. O kai turi laiko, prisijungia ir perskaito žinutes kada nori pats, o ne kada jam primena telefonas. Valia palinksėjo galva ( akimirksniu pagalvojusi „koks keistuolis“ ). Įprotis palydėjo Valia iki jos namų, jie pasibūčiavo ir palinkėjo vienas kitam geros nakties.

Sekantį susitikimą jie svečiavosi pas Įprotį. Tą dieną Įpročiui buvo svarbi. Keletas svarbių susitikimų, jis užtruko darbe. Dar jam reikėjo pasportuoti, bet viskas buvo suplanuota  iš vakaro. Tai gi atėjus vakarui jam nereikėjo jaudintis, kad grįžus reikės susitvarkyti, apsipirkti prieš jų susitikimą. Įprotis be jokio streso, tiesiog išsinešė šiukšles ir paruošė vakarienę kadangi namai buvo tvarkingi.

Valia užėjusi labai nustebo, jo butas buvo nedidelis, bet labai erdvus. Prieškambaryje buvo pila vietos batams, pasikabinti paltui. Įprotis akivaizdžiai išsitraukęs telefoną paliko jį prieškambario spintelės stalčiuje. Pasekus jo pavydžiu taip pat pasielgė ir ji. Namie keliose vietose stovėjo po augalą, vietoj paveikslų kabėjo kelios lentos su priklijuotais lapukais ir užrašais, suplanuotais darbais ir idėjomis. Viena nedidelė spinta miegamajame. Kurioje buvo tvarkingai sukabintas keletas drabužių.

Valia iškarto smalsavo kodėl pas jį tiek mažai spintų, drabužių ir kitų daiktų. Jis nusišypsojęs atsakė, jog tam, kad jam nereikėtų priiminėti daug sprendimų. Taip jis išlieka visada energingas, mažiau skalbiasi, turi daaaaug daugiau vietos namie ir svarbiausia galvoje. Jis turėjo vos po 3 skirtingus drabužius kiekvienai „progai“, vaikščiojimui namie, darbui, susitikimams ir pramogoms.

Valia jautėsi jaukiai pas jį namie, bet nieko nelaukusi ji vėl paklausė, kodėl pas jį vos keletas augalų ir nėra jokių paveikslų ar suvenyrų. Įprotis atskleidė, jog tam, kad jis maksimaliai galėtu atsiduoti svajonei ir tuo pačiu turėti daug laiko, jis stengiasi būti minimalistu. Todėl namie jis turi kuo mažiau daiktų. Suvenyrus ir dovanas paprasčiausiai nusifotografuoja ir kam nors padovanoja. Taip jis viską turi ir gali pasigrožėti kada tik panorėjęs. Tuo pačiu tie daiktai neužima vietos jo namuose ir galvoje.

Atsisėdus prie stalo, nieko neklausęs jis pateikė Valiai skanią vakarienę, baigus valgyti iškarto išplovė indus ir virtuvėlė atrodo lygiai taip pat kaip prieš vakarienę. Valia tikėjosi pažiūrėti kokį filmą, bet namie nebuvo televizoriaus. Įprotis nieko nelaukęs pasiūlė jai pažiūrėti filmą kino teatre. Per keletą minučių išsirinkę filmą, jie apsirengė ir išvažiavo. Jiems išėjus namai buvo lygiai tiek pat tvarkingi kaip ir prieš ateinant svečiams.

Toliau bendraujant Valia vis klausinėdavo Įpročio kaip jis viską suspėja ir turi tiek daug laisvo laiko. Jis visada su šypsena jai atsakinėjo, kad jam nereikia stengtis, jis didžiąją dalį savo veiksmų atlieka automatiškai. Tai mano įpročiai pabrėždavo jis. Taip as niekada nesijaučiu pavargęs, nes beveik nepriiminėju sprendimų. O kai ateina momentas juos priimti, jeigu kažkas pasisuka ne taip tada aš naudojuosi valia. Kurios pas mane pilna, kadangi jos beveik nenaudoju dienos bėgyje.

Taip pat mano aplinka manęs neverčia jos naudoti nei namie nei darbe. Pavyzdžiui namie pas mane dažniausiai rasi tik vaisių, aš valgau visada sveiką ir subalansuotą maistą. Todėl, kad tam skiriu keletą valandų per savaitę ir pasiruošiu maisto keletai dienų. Grižus iš darbo tiesiog pasišildau maistą, man nebereikia galvoti, ką pirkti. Nesugaištu po valandą laiko kasdien parduotuvėje, ieškodamas kur pasistatyti mašiną, laukdamas eilėje. Taip pat i sportą lekiu iškarto po darbo, nes iš vakaro jau esu susiruošęs kuprinę su sportine apranga. Viską atlieku tiesiog automatiškai.

Valia pasmalsavo kaip jis tuos įpročius lavina, kadangi ji bandžiusi, bet po 3-4 dienų arba kai užpuola darbai ji tiesiog jiems nebeturi laiko. Viskas labai paprasta, tarė jis, svarbiausia suprasti kas tas įprotis.

Ipročiai

Kad jis susideda iš 3 dalių – užuominos, rutinos ir atlygio, jog reikia įpročius lavinti po vieną, neskubant, kol jis taps automatišku ir tik tada pereiti prie kitų. Pavyzdžiui jeigu nori pradėti sportuoti ir tai tęsti visą savo gyvenimą. Tau nereikėtų susikoncentruoti į įprotį sportuoti, bet atpažinti ir pasirinkti užuominą kuri jau yra tavo gyvenime pvz.: grįžimas iš darbo ( užuomina ). Tada pirmosiomis savaitėmis susikoncentruoti ir visas jėgas skirti nuėjimui į kambarį, persirengimui sportiniais drabužiais. Vandens buteliuko pripildymui, kuprinę ant pečių ir tiesiai į salę ( rutina ). 

Po kurio laiko pastebėsi, kad grįžus namo po darbo ( užuomina ) bus vis lengviau ir lengviau, beveik ne be eikvosi tam energijos, atliksi tai automatiškai. Apsirengsi ir pripildysi buteliuką, kuprinę ant pečių ir Tu jau pakeliui į salę ( rutina ). Garantuoju netgi jausiesi nuostabiai ir jeigu netyčia kurią dieną praleisi salę pradėsi jausti, jog tavo gyvenime kažkas ne taip.

Atlygio vaidmuo įpročio lavinime naudojamas įpročiui dar labiau sustiprinti, po jo atlikimo. Šiuo atveju po sporto gali sau pasiruošti sveiką vakarienę. Ar leisti sau pažiūrėti mėgstamo serialo seriją arba perskaityti savo mylimos knygos keletą pastraipų ( atlygis ). Nors dažniausiai tu jau ir taip gerai jautiesi po sporto dėl įvairių laimės hormonų užkrovos. Tai gi visada lavinant įprotį būtinai įtrauk sveiką atlygį jam. Pabrėžiu dar kartą – sveiką!

Mokslas rodo, jog po to kai įprotis tampa automatišku, mūsų elgesys nebėra varomas vidinių tikslų ir motyvacijos. TAIP tau nebereikia motyvacinių filmukų ar citatų, kad išsijudintum į salę.

Įpročių išlaikymas visam gyvenimui

O kaip išlaikyti šiuos įpročius ilgam, nieko nelaukusi paklausė Valia. Įpročiams išlaikyti, nusišypsojęs tęsė toliau Įprotis, svarbu suvokti patį įprotį. Jeigu jis bus milžiniškas, tai Tau atrodys, kad jį išlavinti bus sunku arba beveik neįmanoma. Kad taip nenutiktų pateiksiu tau pavyzdį.

Jeigu žmogus nori numesti svorio ir planavęs keletą metų nusprendžia, kad pradės nuo šitos stebuklingos dienos treniruotis 6 kartus per savaitę po 2 valandas ir pradės gerti 3l vandens. Taip pat laikysis idealios dietos ( tokių nėra ), tai atrodys milžiniška misija. Todėl milžiniškas šansas, kad tai mesi po savaitės.. Bet jeigu nuspręstum pradėti labai paprastai. Pavyzdžiui kasdien 15 min prieš vakarienę išeiti pasivaikščioti mėnesiui laiko. Tada po šio laiko gali vėl nuspręsti „ei aš vaikščiosiu po  45 min sekantį mėn“. Tada gali pabandyti šiek tiek daugiau, pavyzdžiui bėgimą, pažadu, tu net nesuprasi kai nusipirksi abonementą sporto salei ar šokiams visiems metams į priekį ir treniruosiesi po 6 kartus per savaitę. Tuo pačiu tuo mėgausiesi ir visus aplink save kalbinsi elgtis taip pat, būsi pavyzdys. Raktas tam yra pradėti mažais žingsneliais.

Dar keletas patarimų, nors pastovumas šiuo atveju yra tiesioginis raktas į įpročio lavinimą. Netyčia praleidus dieną čia ar ten nesugadins ir nenutrauks tavo gerų įpročių grandinės. Todėl nebausk ir nepyk ant savęs dėl to! Nesijausk blogai jeigu praleisi treniruotę ar suvalgysi pica. Visa esmė yra tame, kad sekančią dieną sugrįžtum atgal į vėžias ir toliau tęstum tai ką užsibrėžiai. Ir nepamiršk, kad visi esame skirtingi, vieniems tai gali užtrukti 7 dienas, kitiems 60 dienų, todėl susikurk sau veiksmų planą žinant savo silpnybes ir žingsnis po žingsnio keisk blogus įpročius gerais.

Keletas žodžių apie valią

Jonathan Franzen posakis, nieko doro nesukursi, neparašysi naudodamasis kompiuteriu turinčiu internetą. Pamoka, jog apie savo tikslą negalvotum kaip apie paskutinę stotelę. Bet susikurtum sąlygas ir aplinką, kad tikslo neįgyvendinimas būtų neįmanomas.

Tai gi metant svorį, mažiau lankykis parduotuvėse ir namie laikyk tik sveiką, subalansuota maistą, daug daržovių ir vaisių, tokiu atveju net ir palūžęs lepinsi save sveikuoliškai.

Padėkojusi už tiek daug akis atveriančių atsakymų Valia apkabino Įprotį, padėkojo jam ir išvažiavo namo.

Mielas skaitytojau, ačiū už tavo brangų laiką! Jeigu straipsnis tau patiko pasidalink juo su draugais, padėk jiems.

Pritaikyk tai savo gyvenime ir kokį įprotį tobulinsi pats?

– Asmeninis treneris Ernestas

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.