Renkiesi dirbti kokybiškai… Ar drąsiai? (Pagal ekspertą Seth Godin)

365 tekstai kūrybiškumas metodai
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 1512 žodžiai. Parašyta: 492.

Garbės ir šlovės. Turtų ir padėkų. Dėmesio ir pagarbos. To trokštame turbūt kiekvienas mūsų. Na, ar bent to trokštu aš.

  • Tačiau kai kurie mano straipsniai būna visišikos nesąmonės.
  • Kai kurios novelės – minčių sprogimas.
  • Kai kurios paskaitos – nerišlus šokinėjimas.

Man tai pačiam nepatinka. Aišku, kad tai nebuvo padaryta specialiai. Tiesiog gavosi.

Kodėl?

Vienas mano mėgstamiausių autorių, Seth Godin, yra sakęs: tavo produktai gali būti arba nauji, arba kokybiški, bet ne kartu.

PIRMA: Nauji, naujoviški produktai…

….yra išmušantys iš įprastų gyvenimo vėžių, išmušantys visas rinkas ar mąstymo įpročius, išmušantys saugiklius protuose.

Tai:

  • Knyga apie berniuką Harį, patekusį į magišką mokyklą. Hariui visi sako „Hari, nedaryk”, o Haris atsako „Haris daro”. Viena įsimintiniausių praeito dešimtmečio fantastinių frančizių.
  • Elektroninė muzika, kurią groja du kaukęs užsidėję bičai. Keista ta muzika, bet turbūt ji buvo viena tų, pradėjusių šiuolaikinę elektroninės muzikos bangą.
  • Baldų parduotuvė, kur baldai kokybiški, o kainos mažos, nes baldus – susirenki pats savo namuose. Skandinaviško pasaulio užkariavimo istorija.
  • Karinis manevras, sutriuškinęs besiginantį priešininką ir apsiaustį puolantį – kas, jei aplinkui apsiaustį pasistatysime dvi sienas? Julijaus Cezario pergalė kokiam tai mūšyje, kurio pavadinimą vis pamirštu.

Visa tai – atvira erdvė klaidoms. Visa tai galėjo nesuveikti. Tikėtina, kad šimtai ir tūkstančiai panašių išmąstymų niekada nesuveikė… Tačiau šie – pakeitė viską.

ANTRA: Seni, kokybiški produktai…

…Kuriuos įsigijus gauni tai, ko visada tikėjaisi. Jie atidirbti tiek, kad nebaisu mokėti kalnus. Jie kokybiški, ilgaamžiai ir veiks tol, kol neateis naujovės.

Juk:

  • Sakoma, kad McDonalds burgerio skonis yra lygiai toks pat visame pasaulyje, taigi, jei nenori užsikrėsti nuo vietinio Azijos šalių maisto, valgyk McDonaldse.
  • Sakoma, kad Biblija yra tokia gera knyga, o Krikščionybė, kaip religija, gera todėl, kad jos banalioms, tačiau veiksmingoms tiesoms atidirbti buvo skirta 2017 metų, o gal ir daugiau.
  • Sakoma, kad Buggati, Aston Martin, Ferarri ar kiti prabangūs automobiliai tuo geri, kad jų kūrėjai niekada nerizikuos pateikti tau neišbandyto eksperimento.
  • Sakoma, kad šiuolaikinių kompiuterių čipai pereina virš milijono verčių apskaičiavimų testų, kol pateka į tavo kompiuterį, telefoną ar bankų serverių lentynas.

Visur čia – nėra erdvės klaidoms. Yra tik ilgas, nuobodus, apskaičiuotas ir šimtus kartų išbandytas darbas. Kaskart tai gaudamas – gausi kokybę.

Ir štai, mano NEMOKAMAS turinys kartais būna siaubingas.

Aš sukūriau nemokamą straipsnį. Mane pakvietė į seminarą, už kurį niekas nemoka (nei dalyviai organizatoriams, nei pastarieji man). Aš pasidalinau idėja feisbuko sienoje.

…”Nemokama” yra labai savotiška frazė. Nes tai, kas nemokama gavėjui – nereiškia, kad nekainuos ir gamintojui.

Ir aš galiu kaskart pristatyti tai, ką jau moku. Ką žinau. Dar vienas straipsnis su tomis pačiomis frazėmis. Dar vienas seminaras, kurio pabaigoje visi linksės galvomis. Dar vienas feisbuko įrašas, kur rašys „vaje, kokia tiesa”.

Bet argi tai ne mano išteklių švaistymas? Juk galėčiau pasinaudoti proga padaryti šiek tiek klaidų.

Bet tai ne apie mane.

Tai – apie tave.

Ką kuri tu? Ir kaip kuri?

Ar leidi sau vienomis dienomis eksperimentuoti? Ar leidi kitomis, kai jau labai reikia, kurti tai, kas visiškai kokybiška ir atidirbta?

Kaip minėjau, Seth Godin yra sakęs, kad neįmanoma šių dviejų darbo metodų maišyti.

Ir, tikiuosi, nebandai sukurti kokybiško eksperimento? Juk matai, kad tai neveiktų?

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.