Pozityvaus mąstymo pradžiamokslis su Evaldu Laiminguoju

365 tekstai laimė pozityvumas
Interviu

Galbūt jau spėjai sutikti Evaldą. Galbūt matei jį einant gatve (kuria eidamas jis dažnai medituoja) ar netgi užkalbinai? Tuomet pritarsi, jog iš jo lengva prisigaudyti citatų visiems gyvenimo atvejams. 

Gal jis tau pasakė tylų komplimentą, kol nieko nenutuokdamas važiavai troleibuse? Ir čia nieko keisto. Mat komplimentų sakymas Evaldui suteikia pozityvumo ir padeda tapti laimingu.

Mūsų pažintis prasidėjo tuomet, kai parašiau Evaldui ir paklausiau, kaip jis gyvena. Jo atsakymas buvo daug išsamesnis, nei tikėjausi:

„Gyvenu! Manau, visi turėtų Gyventi. Manau, kiekvienas gali Gyventi. Ir, manau, nesuklysiu sakydamas, jog, kiekvienas žino kaip – tik ne visi tam pasiryžę.“

Taigi, pradėkime kelionę po Evaldo pasaulį. Bet pirma… Padarykime testą.

Testas: Ar esi laimingas?

Yra žmonių, kuriems nesvarbu, apie ką vyksta pokalbis – jie visą laiką išlaikys šypseną netgi girdėdami, kaip tau nepasisekė ar jausdami, kad tu visiškai gadini jiems nuotaiką.

Yra tokių žmonių, kurie tokie laimingi, kad tiesiog nekreipia dėmesio į viską, kas jiems kelias negatyvias emocijas. Todėl ir Evaldo žodyne nebėra žodžio „neigiamas“ – jis seniai pakeistas į „teigiamas“. Tereikia išmokti įžvelgti teigiamumą visuose dalykuose – štai ir pirmasis Evaldo receptas, kaip gyventi lengviau.

Apie pozityvumą ir kitus laimės receptus – pokalbis su Evaldu:

Buvimas laimingu – dar vienas išugdomas įprotis. Kaip išmokti būti laimingu?

Pirmiausia reikia rūpintis savimi, nes tai yra lengviausia. Tik pasirūpinęs savimi, galėsi rūpintis kitais. Visa visata yra paremta savanaudiškumu, nors mums diegiama, kad savanaudiškumas yra neigiamas bruožas.

Yra žmonių, kurie vyksta į tokius renginius, kaip „11 dienų meditacija“. Tai gali būti vienas iš būdų tapti laimingu – išsivalyti nuo negatyvių emocijų, pabūti su savimi, savo mintimis ir visą įvertinti.

Tačiau aš taikau keletą pratimų, kurie man padeda būti pozityvesniu.

Taigi, pirmiausiai užrašyk, ką norėtum pasiekti – ar tai tam tikra emocinė būklė, ar dar kas nors. Tuomet kiekvieną kartą, turėdamas laisvo laiko, įsijausk į tą būseną ar įsivaizduok dalykus, kurie tave padarytų laimingu.

Pavyzdžiui, jeigu tau pinigai – laimė, gali svajoti, ką veiktum turėdamas milijoną. O jeigu tavo aistra yra kelionės – gali svajoti apie tai, kaip keliautum. Jei tau laimę suteikia bendravimas su žmonėmis – gali svajoti apie savo svajonių santykius arba galvoti apie teigiamas žmonių savybes. Taip po truputį išsiugdysi gebėjimą pasijusti laimingu.

Kitas mano mėgstamas pratimas: važiuojant troleibusu, visiems keleiviams pasakyti po komplimentą: „man patinka tavo šalikas“, „man patinka tavo akiniai“ ar panašiai. Dažnai praktikuodamas šį pratimą, pradedu labai gerai jaustis – darydamas gerą kitam ir pats jautiesi geriau.
Galiausiai – svarbu būti sau malonioje aplinkoje. Nes tik taip galėsi jaustis laimingas.
Kai esi laimingas, į gerąją pusę pradeda keistis aplinkybės, situacijos, dalykai, kurie tau svarbūs: santykiai su artimaisiais, finansinė situacija, socialinis statusas ir kita. Svarbiausia – prie to neprisirišti, o mėgautis.

Kaip įveikti kliūtis, kurios trukdo tapti pozityviu?

Visuomet atsiranda sąmonės blokų, trukdančių mąstyti pozityviai. Pavyzdžiui, visuomenės ar šeimos įdiegtos normos. Yra žmonių, kuriems svarbu įtikti aplinkiniams. Turbūt todėl, kad šeimoje/mokykloje jiems buvo sakoma, kad „jei nori, kad žmonės tave mylėtų, turi elgtis taip, kad jiems patiktum“.

Deja.

Neverta stengtis įtikti visiems – tai paprasčiausiai neįmanoma, nes mes visi esame skirtingi. Svarbiausia būti savimi – tuomet ir kliūtys bus lengviau įveikiamos.

Ar daug reikia laiko, kad pasiektum laimės būseną?

Priklauso, kiek stengiesi. Kai pradedi keisti savo emocijas – pradeda kisti požiūris į aplinką. Tuo metu į paviršių iškyla labai daug neigiamų dalykų, apie kuriuos, galbūt, net nežinojai. Jie išlenda tam, kad juos įveiktum.

Pozityviu gali tapti per mėnesį, o jei labai stipriai susikaupsi – gali ir per savaitę.

Bet tai nereiškia, kad viskas – nuo šios akimirkos esi visiškai laimingas ir viskas vyksta pagal tavo norus. Tu dar tik pradedi augti, mokytis ir gali imtis norimos veiklos, kurti, analizuoti save – mes kiekvienas savyje turime įvairiausių emocinių blokų, kuriuos verta įveikti.

Ugdant save, svarbiausia suvaldyti baimę ir į ją pažvelgti laimingomis, pozityvumo pilnomis akimis – taip labai greitai atsikratysi neigiamų dalykų, trukdančių gyventi. Taip lengviau atrasi save.

Kaip prasidėjo tavo pozityvumo kelias? Kas paskatino jo siekti? O gal pozityvumas – tau įgimtas?

Perskaičiau knygoje: „Jeigu būsi laimingas – gausi viską, ko trokšti. Būk šiek tiek laimingesnis ir norimi dalykai pas tave greičiau ateis“. Tai ir pagalvoju, kad visai norėčiau visko, ko trokštu, todėl nusprendžiau pabandyti būti pozityvesniu.

Mano perėjimas į laimės būseną užtruko porą mėnesių. Praktikuojami pratimai tampa įpročiais, įvykdomi užsibrėžti tikslai padeda mąstyti pozityviai. Taip pasiekiami geri rezultatai.
Kai tampi pozityviu – viskas tampa lengviau.

Kas tau padeda atsikratyti neigiamų emocijų?

Dažniausiai medituoju vaikščiodamas po miestą. Atitrūkstu nuo rūpesčių. Išjungiu mąstymą – galiu tai daryti ir autobuse, ir eidamas gatve. Tiesiog stebiu aplinką, tačiau nieko neanalizuoju. Taip medituodamas sudeginu daug kalorijų, kažkur nueinu – pasiekiu savotišką tikslą. Manau, jog dauguma žmonių tai daro – tik nesąmoningai.

Labai naudinga kartais pabūti vienam tik su savimi – be kompiuterio, be kitų technologijų, tik su savo mintimis. Vienatvė yra puikus poilsis!

Kokie esminiai principai, ką daryti, kad būtų lengviau gyventi?

Pirmas žingsnis, kurį turėtum padaryti – atsipalaiduoti. Nereikia iš karto pulti prie tikslo, pradėti stengtis. Viskas ateina su laiku.

Toliau – kaip jau minėjau – išbrauk žodį „neigiamas“ ir išmok visur įžvelgti pozityvumą, gėrį, grožį. Galiausiai – išmok pasijuokti, net ir iš to, kas nepavyksta.

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.