Robert Schnakenberg: „Slapti didžiųjų rašytojų gyvenimai“

365 tekstai knygos
Apžvalgos

Dienos tikslas: 155 žodžiai. Parašyta: 569.

„Ankstų 1963 metų vasario 11 dienos rytą Silvija Plath laiptais užkopė į kambarį, kur miegojo jos vaikai, ir padėjo jiems lėkštę duonos su sviestu ir du puodelius pieno. Tada nulipo į virtuvę. Užkamšiusi duris ir langą rankšluosčiais, ji atidarė orkaitę, įkišo galvą vidun ir atsuko dujas. Po kelių valandų ją rado negyvą.“

– 253 knygos puslapis

Viena iš 43 knygoje aptariamų istorijų prasideda tokia smagia pastraipa.

Gaila tik, kad ši pastraipa turbūt viena iš geresnių visoje knygoje. Iškart įspėju – literatūriškumo šioje biografijų santraukoje geriau nesitikėti. Kaip ir literatūros sąrašo (ar bent kokių nors faktus įrodančių nuorodų). Užtat ko gali tikėtis – tai trumpų Vikipedijos ar žurnalo „Ji“ stiliumi aprašytų autorių gyvenimo istorijų, išskirtinumų bei keistenybių.

(Tai nėra blogai, jei nori vienu ypu sužinoti apie 43 žymiausių rašytojų cinkelius, bet magistrinio darbo iš šios knygos neparašysi.)

Įvertinimas, jei nesiruoši toliau skaityti:

  • Temos(-ų) įdomumas: 9/10
  • Rašymo stilius ir žodžiai: 4/10
  • Informacijos konsistencija: 6/10
  • Malonumas skaitant: 7/10
  • Bendrai: 5/10

Mano atradimai:

Pasirodo, kad…

a) Rašytojais vadinami ne tik rašytojai, bet ir poetai, o žymūs jie būna dėl šešių priežasčių:

  1. Prasigėrę;
  2. Rūkantys;
  3. Narkomanai;
  4. Neištikimi savo partneriams;
  5. Savižudžiai;
  6. Pirmi penki variantai kartu;

b) Kadangi negeriu, nerūkau, neturiu kekšės/madonos komplekso, narkotikų nevartoju ir nesu labai arogantiškas savimyla – turbūt tapti žymiu rašytoju man nebus įmanoma.

c) Žymiausi autoriai yra kilę iš:

  1. JAV;
  2. Didžiosios Britanijos (dažniausiai Londono);
  3. Paryžiaus;
  4. Vienas ar du iš Rusijos (pavyzdžiui Levas Tolstojus ir Ayn Rand).

d) Žymių rašytojų iš Kinijos, Afrikos, Indijos, Japonijos ar Australijos nėra. Niekad nemaniau, bet pasirodo…

e) Didelė dalis žymių rašytojų rašė ir gyveno netoliese. Gausu pavyzdžių, kai vieni autoriai gerai pažinojo kitus ir aktyviai darė įtaką kūrybai bei gyvenimui. Pavyzdžiui, Hemingvėjus, Ficdžeraldas ir Gertrūda Stain arba Edgaras Alanas Po ir Čarlzas Dikensas. Gal tai ženklas, kad rašytojams Lietuvoje irgi dera daugiau bendrauti?

f) Jei nori tapti geru rašytoju – turi daryti beprotiškus dalykus. Pavyzdžiui, Oskaras Vaildas 1882-1883 metais keliavo po laukinius vakarus (JAV) ir bendravo su kaubojais ar bandė nukabinti tą pačią moterį kaip Branas Stokeris („Drakulos“ autorius). Džekas Keruakas 1949 metais išvyko keliaut po Šiaurės Ameriką (ir tai tapo jo knygos „Kelyje“ pagrindu), o ką kalbėti apie Hemingvėjų, dalyvavusį net penkiuose karuose!

g) Autorės moterys ne ką mažiau pasižymėjo ekscentriškumu nei vyrai. Emilė Brontė mėgdavo valandų valandas žiūrėti į vieną tašką pro langą, Emilė Dikinson beveik niekada gyvenime neišėjo iš namų sklypo, o Virdžinija Vulf gyvenimą pabaigė prisikrovusi kišenes akmenų ir nusprendusi paplaukioti upėje. Šaunu.

h) Džeimsas Džoisas pasirodo yra sakęs „Iš savo skaitytojų reikalauju tik vieno – kad paskirtų visą savo gyvenimą mano kūriniams skaityti“. Ir žinai – turbūt aš pasivogsiu šią citatą. Paskirkite visą gyvenimą mano knygų skaitymui! (Taip, tai reklama. Duok eurus.)

i) S. Eliotas yra sakęs „Nebrandūs poetai mėgdžioja, brandūs – vagia, prasti poetai sugadina, ką paėmę, geri poetai paverčia šiuo to geresniu“. Man rodos tą patį sakė Pablo Picaso ir dar N kitų veikėjų. Kaip neoriginalu.

j) Antikinės Graikijos poetas Vergilijus buvo prisijaukinęs kambarinę musę, kuri buvo jo kūrybos mūza. Musei mirus jis surengė tokias laidotuves, kurios dabartine valiuta būtų vertos apie 1 milijoną Eurų. Atminimo ceremonijai buvo pasamdytas orkestras, o musės lavonui pastatytas mažytis mauzoliejus. Rimtai.

k) Lordas Baironas prieš mirtį tarė „Dabar aš einu miegoti. Labos nakties“. Tai turbūt geriausia mano girdėta priešmirtinė frazė, konkuruojanti su H. Dž. Velso „Eikit šalin. Aš sveikas“.

Patarimai ir neprašytos nuomonės autoriui:

  • Kitą kartą norėčiau daugiau įrodymų, nuorodų ir šaltinių. Bent vieno.
  • Lėkštas rašymo stilius užkniso.
  • Ir nejaugi, tarkim, Sun Tzu buvo visai neįdomus autorius? Kodėl aprašomi vien britai ir amerikiečiai?

Po perskaitymo efektas: Neblogai. Ateityje ją atsiversiu dar kartą. Pasidedu į lentyną.

Skaitantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.