Paprastumo kronikos (3/6): Du klausimai, vedantys link Minimalizmo

365 tekstai minimalizmas paprastumo kronikos
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 189 žodžiai. Parašyta: 308.  Foto autr.: Vi Kontrimaitė

Tuomet turime du klausimus. Principai, kuriuos minėjau ankščiau, padeda pereiti į tinkamą mąstymo būseną, o klausimai – tuo mąstymu pasinaudoti ir pažvelgti į situacijas, savo gyvenimą ir jo įvykius.

Pirmasis klausimas: „Kodėl?“

Kodėl tu darai tai, ką darai dabar? Kodėl kažko nedarai? Kodėl renkiesi tai, ką renkiesi? Ir kodėl tavo taisyklės ir nuostatos apie pasaulį yra būtent tokios, kokios yra dabar?

Šis klausimas padeda panagrinėti įvairiausių veiklų, daiktų, žmonių ar kitų dalykų atsiradimo mūsų gyvenimuose priežastis. Ir priežastis, kodėl tai laikome.

Antrasis klausimas: „Ar man tikrai to reikia?“

Stebėtina, bet jį turbūt geriausiai žino reklamos ir marketingo specialistai, o ne mes, paslaugų pirkėjai. Nes jei jie tekste, reklamoje ar kitokiame pristatyme sugeba įrodyti, kad mums kažko reikia – mes to užsinorime!

Patikrinus savo gyvenimo sudedamąsias dalis klausimu „kodėl“, sveika jį patikrinti ir šiuo. Pavyzdžiui, jei nerandi jokios geros priežasties, kodėl žiūri televiziją ar prenumeruoji kokį horoskopų ir TV programų žurnalą… Tai ar tikrai to tau reikia?

Šie du klausimai yra geri tuo, kad juose nėra iš anksto įrašytų atsakymų. Tai nėra klausimai panašūs į „ar norėtum šios gardžios picos“. Tai asmeniniai kreipiniai į tave ir tavo gyvenimo sudėtį. Pavyzdžiui, galbūt popierinių laikraščių tau nereikia, o aš juos prenumeruoju ir skaitau. Kiekvienas iš mūsų turime skirtingus poreikius ir sveika į juos atsižvelgti.

Tiesa. Dar yra trečiasis naudingas klausimas, kurio būtų galima savęs klausti, tačiau aš mieliau apsistosiu ties pirmaisiais.

Šis trečiasis: „Ar aš galėčiau […] kažką geriau?“

Kur daugtaškis – įterpk veiksmažodį. Pavyzdžiui „daryti“, „turėti“ ir panašiai.

Šį klausimą man pasiūlė psichologė Rasa Venckutė ir jis tikrai gali būti naudingas, bandant vienus įpročius (dalykus) pakeisti naujesniais. Tačiau, mano manymu, šį klausimą puikiai atstoja pirmų dviejų klausimų sutartinė. Atsisakant pakankamai gyvenimo trukdžių, teisingi pasirinkimai iškyla ir išlieka patys.

Tavo vietoje stengčiausi įsiminti du pirmuosius klausimus: „Kodėl“ ir „Ar man tikrai to reikia“. Trečiasis ateis savaime.

Ir tai ves link paprastumo.

Klausiantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.