Kaip pagaliau pradėti rašyti? Gidas rašytojams, kurie nieko nerašo

rašymas
Pamąstymai ir juodraščiai

Aš žinau, kad tai sugebi: atidėlioti, dvejoti, bijoti ir dejuoti; svajoti apie rašymą, tačiau niekad nepradėti to daryti.

Tačiau, ei, ar norėtum liautis ir pagaliau kažką parašyti?

Jei norėtum, skaityk šį straipsnį toliau. Iki pabaigos.

Vienintelis pratimas, kurio tau prireiks,
norint parašyti šiandienos tekstą

Šiam pratimui tau reikės: 2 kiaušinių, 2 melionų ir šiek tiek pasitikėjimo manimi.

PIRMA…

Pamiršk kiaušinius ir melionus, nes tai buvo prastas seksistinis pokštas. Tau to neprireiks. O jei tai jau turi – nesijaudink, kiaušinius gali palikti rytojaus pusryčiams, o melionus – desertui. Viskas yra gerai.

ANTRA…

Surask erdvę, kurioje norėtum rašyti. Nesvarbu kokią.

Ir taip, sakydamas, kad nesvarbu kokią, aš tai ir turiu omenyje – pasirink tai, kas patogu tau. Taisyklių čia nėra, nes tai, kas patogu – yra gerai.

Aš, asmeniškai, dažniausiai rašau į Word 2016 su paslėptomis panelėmis arba į OmmWriter. Popieriaus nemėgstu, nes mano rankos kreivos kaip… Na, mano rankos.

TREČIA…

Įkvėpk ir pasistenk negalvoti, ką darysi toliau. Ties iškvėpimu… Parašyk vieną žodį. Ir kol jo neparašysi – kito ėjimo neskaityk.

KETVIRTA…

Parašyk antrą žodį, kuris gali būti susijęs su pirmuoju, tačiau tai nebūtina. Kol neparašysi šio žodžio – kito ėjimo neskaityk.

PENKTA…

Parašyk trečią žodį, kuris gali būti susijęs su pirmais dviem žodžiais, bet tai taip pat nebūtinai.

ŠEŠTA…

Vis dar negalvok, ką darai. Kartok ėjimus nuo TREČIO iki PENKTO, kol nieko nebeparašysi.

SEPTINTA…

Atsikvėpk. Tu ką tik parašei daug žodžių. Galbūt netgi tris. O trys, žinia, yra trimis daugiau už nulį, taigi sveikinu!

AŠTUNTA…

Pagalvok, ką norėtum rašyti toliau. Jeigu sugalvoji – nieko nelauk (o ypač, kol kažkas tave išblaškys) ir toliau rašyk daugiau žodžių, kurie gali būti susiję su ankstesniais, tačiau nebūtinai.

Na, o jeigu NEsugalvoji, ką rašyti toliau – pagalvok ir pasinaudok kadaise jau skaitytu, girdėtu ar net išbandytu patarimu. Tikiu, kad ką nors prisiminsi arba sugalvosi naujo. Tai padarius – tęsk rašymą.

(Rimtai, aš patarimų neduosiu. Jei nieko nesugalvoji – internetas pilnas jų, kam man kartoti tai, kas jau parašyta?)

DEVINTA…

Kažkurią rašymo akimirką liaukis rašyti. Šiandienai pakaks.

Savo darbą pataisyk, supakuok ir parodyk pasauliui, nes tik gavus kitų žmonių įvertinimą, kažką išmoksi (ar uždirbsi iš rašymo). Gali, be abejo, darbo netaisyti, tačiau, būdamas tavo vietoje, tam skirčiau bent 33% laiko, kurį užtrukau rašymui.

Viskas. Pamoka baigta!

Tu pradėjai rašyti savo naują tekstą. Tu rašei. Galiausiai parašei ir išleidai šį savo vaiką į pasaulį ieškoti šlovės, nudobti drakoną ir parsivesti princą/princesę.

Sveikinu!

Na… O jeigu tu ką tik paprasčiausiai perskaitei visą instrukciją ir neatkreipei dėmesio į eilutes „iki tol, kol nepadarysi šio ėjimo – sekančio neskaityk“… Tuomet, ką daugiau, jeigu ne save, gali kaltinti? Instrukcijos ant pakuočių rašomos ne veltui.

O dabar – geros dienos. Rytoj – kartosim!

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.