Rašai? Priimk rašančius kolegas į draugus!

365 tekstai rašymas
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 110 žodžiai. Parašyta: 408.

Kodėl sportuojantys, auginantys vaikus, besidomintys politika ar verslūs žmonės rengia susitikimus ir jų metu keičiasi idėjomis… O rašytojai – ne?

Paaiškink man. Nes aš nesuprantu.

Nepaisant to, kad, atrodytų, rašymas yra uždara veikla, vakarais tyliai stukstenant klaviatūros mygtukus ir liejant savo mintis, aš tikiu, kad rašymas nėra uždaras.

Nes kaip rašytojai:

  • Gauna minčių? Idėjų?
  • Randa kitus rašytojus, rašančius panašiu stiliumi ar temomis?
  • Sužino, ar jų juodraštis vertas taisymo?
  • Pasiilsi?
  • Ar suranda ištikimus savo žodžių klausytojus?

…Jau turėtum nuspėti, koks yra tas atsakymas.

Mes, rašytojai, negyvename atsiskyrę nuo pasaulio ir mūsų kūryba negimsta iš oro. Juk nieko nėra originalaus ir visa mūsų kūryba yra vagystė. Mes turime kelis pasirinkimus:

  1. Gyventi miške kokius 50 metų atsiskyrus nuo visos civilizuotos visuomenės ir pamažu išeiti iš proto arba rašyti tą patį per tą patį;
  2. Bendrauti su įvairaus plauko žmonėmis, iš kurių dalis – protingi, o dalis – …nelabai;
  3. Bendrauti su tokiais pat, kokie esame (ar nesame) mes patys ir rinkti idėjas iš tų, kurie jas generuoja, o ne tik naudoja. Pavyzdžiui, su rašytojais.

Ką geriausiai rinktis?

Pirmu atveju mūsų kūrybiniai tikslai nėra išpildomi. Antru – išpildomi iš dalies, jei pavyksta sutikti žmones, turinčius naudingos patirties. Ir tik trečiuoju būdu, mano įsitikinimu, rašytojai randa viską, ko reikia rašymui.

Idėjas. Veikiančius patarimus. Palaikymą. Supratimą. Tikrai nuoširdžius, objektyvius, kritiškus ir naudingus įvertinimus, o ne vien tik „Oho! Super! Tu toks nepakartojamas“.

Mums, rašytojams, reikia kitų rašytojų.

Ir mes nesame vieni(ši).

Kad ir kokiame Lietuvos kampe gyventum, tikėtina, kad kažkur netoliese gyvena kitas rašytojas. Pradedantis, pabaigęs ar einantis rašymo keliu. Nes rašytojų yra daug. Ir jų yra daugiau nei gali atrodyti.

Kartas nuo karto aš Kaune surengiu Pradedančių rašytojų susitikimus.

Mes nesame kažkokia organizacija. Mes – rašytojų ratelis, kuris susitinka ir kalba apie rašymą bei minčių išdėstymą raidėmis. Tikiu, kad tokį ratelį gali sukurti ir tu. Savo mieste.

Pažįsti bent vieną rašytoją? Rašantį? Siekiantį tokiu tapti? Parašyk jam ir susitikite. Kavos, arbatos, keksiukų ar vafliukų.

Nepažįsti nė vieno? Tuomet paklausk feisbuke ir feisbuko grupėse.

Mūsų, rašytojų, tikrai yra daugiau nei atrodo.

Ir mes galime kurti ryšius.

Taip, kaip tą darė žymiausi istorijoje rašytojai ir menininkai. Juk tarpukariu Hemingvėjus, Satras, Dali ir Pikaso kurį laiką net gyveno tame pačiame mieste – Paryžiuje, pakankamai dažnai susitikdavo Gertrude Stein namuose.

Mes irgi tai galime.

Rašyti. Kalbėti apie rašymą. Dalintis idėjomis. Patarti. Palaikyti. Padėti. Kurti kartu. Nes viena kariauna, cituojant karaliaus Roberto Barathiano iš „Sostų žaidimų“ žodžius, stipresnė nei penkios.

Šiandien kviečiu: Susirask pradedantį rašytoją, kurį pažįsti ar dar nepažįsti. Ir susitik su juo.

Kurkime bendruomenes.

Kartu kuriantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.