Moksliniai tyrimai rodo: Karjera svarbiau už šeimą! (Jei tau mažiau nei 30 metų)

365 tekstai darbas savęs pažinimas
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 427 žodžiai. Parašyta: 471.

Pradėkime nuo plačiau apimančių tyrimų. Susitelkti į keistenybes ir mažesnius kabliukus galėsime vėliau, o dabar pasiruoškime pagrindą po kojomis.

Kaip per savo gyvenimą jau turbūt pastebėjai – tavo laikas, jėgos bei dėmesys yra riboti. Kadangi šią akimirką klausai manęs, negali klausytis kažko kito.

(Ir, ei, esu dėkingas už dėmesį!)

…Todėl svarbu sutelkti dėmesį į tai, kas yra svarbiausia. Tai, kas suteiks daugiausiai naudos ilgesniam laiko tarpui, išnaudojant mažiausiai jėgų ir dėmesio.

Štai, sakykime, turi šešias gyvenimo sritis, dėl kurių gali stengtis:

  1. Karjera;
  2. Finansai;
  3. Pažintys;
  4. Savivertė;
  5. Namai;
  6. Šeima.

Gali dirbti dėl savo tikslų (studijų, pilnesnio CV); dėl piniginio stabilumo (turėti eurų smagu); dėl jaukesnių namų (savo tvirtovės); dėl savivertės (tikėjimo savimi); dėl pažinčių (draugų, gerų ryšių su kaimynais) ir dėl šeimos (tave pagimdžiusios ir tave sukūrusios).

Į kurias šių gyvenimo sričių turėtum susitelkti labiausiai, kad būtum laimingiausias?

Čia vieta tavo pamąstymui.
Nepulk skaityti toliau – pagalvok.
Tik galvojant galėsi augti.

Pagalvojai?

Na, išties, svarbios visos šios šešios sritys. Jei taip ir galvojai – šaunu, gerai, sugebi žvelgti praktiškai ir gerai suvoki, kad pasaulyje reikia visko.

…Tačiau kai kurios šių sričių gali būti svarbesnės už kitas.

Visai neseniai, dar tik 2015-taisiais metais atliktuose tyrimuose, mokslininkų Flynn ir MacLeod komanda atliko tyrimus nedideliuose JAV universitetuose, ieškodami ryšių tarp susitelkimo į šias šešias gyvenimo sritis ir pasitenkinimo egzistavimu (na, gyvenimu) lygio.

Ir apklausų bei tyrimų rezultatai, pasirodo, buvo kiek netikėti.

Didžiausią teigiamą įtaką 20-30 metų amžiaus apklaustiesiems darė gera savivertė. Pasitikėjimas savo jėgomis, teigiamas požiūris į savo, kad ir kokie jie bebūtų, pasiekimus. Žinojimas, ką jie išmano ir ko nelabai.

Antroje vietoje – pasisekimas karjeroje. Sėkmingos studijos ir progresas einant karjeros keliu paliko ne ką mažesnį teigiamą įspaudą. Pozityvus progresas buvo svarbu.

Ir trečioje – ne, ne šeima. Netikėta, bet tai buvo finansinis stabilumas. Turėti pinigų išgyvenimui visai smagu. Kaip jau turbūt per savo gyvenimą tai pastebėjai? Tikiuosi? Tai ypač svarbu, jei esi jaunas ir dar neįstengei uždirbti oriam gyvenimui, kaip uždirba kiti.

Ką visa tai reiškia?

Ne, nemanau, kad tai reiškia, jog turėtum mesti šeimą, parodyti jai taukuotą špygą ir iškeliauti dirbti 18 valandų per parą.

Tačiau tai gali rodyti, kad jei tau mažiau nei 30 – produktyviau susitelkti į teigiamą, naudingą darbą. Darbą, kuris padėtų tau keliauti karjeros keliu, mokytis, augti ir pasiruošti finansiškai stabiliam gyvenimui.

Neskirti visiškai viso laiko pažintims ar namams kurti, nes tai galėsi atlikti vėliau, kai jau turėsi pagrindą po kojomis. Išnaudoti savo jaunystės jėgas pamatų klojimui.

O kas, jei tau daugiau nei 30 metų?

Tada atsipalaiduok. Tau šie atradimai netaikomi. Gali tik jais pasidalinti su jaunesniais žmonėmis ir nepykti taip smarkiai, jei jie susitelkia į savo Pasaulį Keičiančius Tikslus. Tegu dirba, tegu mokosi, nes jaunystė tam, turbūt, yra geriausias laikas.

Jei jaunystę išnaudojai darbui, tikėtina, kad dabar gali susitelkti į santykius. Bet apie tai plačiau papasakosiu kiek vėliau!

Mokslinis tyrimas: Flynn D. M. ir MacLeod S. (2015). Determinants Of Happiness In Undergraduate University Students. College Student Journal, p. 452 – 459

Dirbantis jaunuolis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.