Eksperimentas 059: Kaip aš pirmą kartą gyvenime ėmiau interviu ir ko išmokau?

365 tekstai
Iššūkiai

Dienos tikslas: 281 žodžiai. Parašyta: 325.

Prieš tris metus ir 8 mėnesius (aha, senokai) aš nemokėjau imti interviu. Na, niekada nebuvau to bandęs, o informaciją, kaip tai daryti, težinojau tik iš kelių paieškų Gūglėje.

Tada, 2013 metų balandžio mėnesį, išsikėliau iššūkį paimti 3 interviu. Paėmiau du, nes vieno autorius dingo (gal dėl mano kaltės, o gal ne dėl jos?).

Nedaug tada išmokau. Tik šiuos du dalykus:

A) Prašau, neuždavinėk durnų klausimų.

Jei kalbini žmogų – paskaityk ir pasidomėk apie jį. Jei kalbini visai nežinomą (ar savęs nerodantį) veikėją, tada nepamiršk pirmiausiai paklausti, kas jis per vienas ir ką jis gyvenime veikia. Na, nes gi bendrauji su žmogumi, ne su šlepete.

Tarkim prezidentės turbūt neklausi „O jūs norėtumėte kada nors gyvenime tapti prezidente?“. O nežinomo veikėjo neklausi apie jo slapčiausias svajones, pirma nepasiteiravus bent vardo, ar ne?

Taigi. Pokalbis. Logika. Žmogus. Bendrauk taip, lyg bendrautum su tave apžavėjusia mūza pirmajame pasimatyme. Susipažink.

B) Mandagumas. Bent jau pradžioje.

Aš suvokiau šią klaidą ne šio eksperimento metu, bet jau kiek vėliau. Kai susisiekiau su Ilze Butkute, norėdamas pasidalinti su ja nuoroda į straipsnį, kuris iš esmės kalbėjo apie tą pačią temą, kaip Ilzė naujausiuose savo tekstuose. Ir netyčia, pamiršęs mandagumą, kreipiausi į ją lyg bendraudamas su savo skaitytojais laiškais arba feisbuke – kreipiniu „tu“.

Na, „ė tu, boba išsprogtake“ be abejo nesakiau, bet mandagumą pamiršau. Ilzė tuomet nieko nelaukusi surado mane feisbuke ir užblokavo. Į laišką neatsakė ir tik vėliau, kai pastebėjau, kad nebegaliu rasti jos feisbuke, paklausus kodėl, ji atsakė, kad jai nepatiko mano familiarumas ir nesiruošia daugiau su manimi bendrauti.

Et. Gaila. Turbūt turėsiu palaukti kokius 5 metus kol abu tapsime kitokie ir parašyti jai vėl. Bet jau su „jūs“ linksniais. O tau patariu tokios klaidos nedaryti – aš nepagalvojau ir klaidą jau padariau. Tokią pačią padariau ir viename pirmųjų interviu.

Nors ir su žmogumi bendrauji, ne su šlepete (šlepetės niekada smegenų neturėjo, taigi įsižeisti gali daug greičiau), bet mandagumo nepamiršk.

…Ir to turėtų užtekti pirmai tavo pamokai!

Pirmyn. Dabar padaryk eksperimentą ir pakalbink savo guru. Gerai?

Mangų arbatą geriantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.