Kas yra kūrybiškumas?

365 tekstai kūrybiškumas
Pamąstymai ir juodraščiai

Ar esate kada mintyse sau pasakę „Esu nekūrybiškas, aš net tiesios linijos nupiešt nemoku”? Ir ar kilo klausimas, kas yra kūrybiškumas?

Jeigu taip, tai nesate vienas toks šiame pasaulyje. Daugelis žmonių yra įsitikinę, jog yra kažkoks svarbus ryšys tarp kūrybiškumo ir gebėjimo kurti meną. Jeigu jie negali piešti kaip Picasso, negali dainuoti kaip Josh Groban ir nekuria skulptūrų kaip Henry Moore, jie neturi teisės vadintis kūrybiškais žmonėmis.

Tačiau tai yra netiesa.

Yra susiformavusi nuomonė, jog arogantiška kalbėti apie save, jog esi kūrybingas, jeigu nesi ekspertas ir jeigu negyveni iš savo meno uždirbtų pinigų.

Tačiau mes visi esame kūrybingi.

Visi žmonės gimė turėdami kūrybingumo gyslelę, tad kodėl tik nedaugelis žmonių laiko save kūrybingais? Kodėl paklausti apie kūrybingas asmenybes galvojame ne apie save, o apie tautai nusipelniusius menininkus?

Iš karto pagalvojame apie Mocartą, Jacksoną, Da Vinčį, Bethoveną ir kitus žymius žmonės, tačiau tikroji tiesa yra tokia, jog kiekvienas iš mūsų yra gimę būti kūrėjais.

Tokia yra žmogaus misija – kurti, paversi mintyse esantį vaizdą realybę.

Psichologas Mihaly Csikszentmihalyi parašęs „Flow and the Psychology of Discovery and Invention” teigia, jog kūrybiškumas nesusikuria mūsų smegenyse, tai ryšys tarp vaizduotės ir socialinio konteksto.

Kūrybiškumas, tai ryški išraiška to, kuo mes esame pasaulyje.

Vaizduotė gimdo mintis, mūsų mintys gimdo žodžius, žodžiai gimdo veiksmus, na o veiksmai gimdo patirtį, o visi žmonių patirtis kuria kultūrą. Kiekvienas iš mūsų prisideda prie kultūros kūrimo, kurioje mes patys dalyvaujame.

Pasaulis nėra padalintas į dvi grupes žmonių, kūrybingus ir nekūrybiškus.

O jeigu ir yra skirtumas, tai tik tarp tų, kurie yra kūrybiškai produktyvūs ir tų, kurie dar ieško savo potencialo. Mes esame kūrybingi iš prigimties. Turime genetinį polinkį kurti.

Kiekvienas, nors ir skirtinguose lygiuose, esame motyvuoti kurti, būti originaliais ir kūrybiškai spręsti problemas. Klausimas „Ar aš esu kūrybingas?” turėtu skambėti „Kas mane įkvepia kurti?”.

Kas yra kūrybiškumas?

Asmeninis kūrybiškumas, tai nėra sumanumas ar informacija, tai labiau įkvėpimas, ateinantis iš Latin spiritus (gyvenimas, drąsa ir siela).

Kūrybiškumas, tai buvimas gyvu gyvenant drąsiai ir kaip Joan Miro yra pasakęs: „Expressing with precision all the gold sparks the soul gives off.”

Prisiminkite, kada paskutinį kartą jautėtės pilnas energijos ir gyvenimo?

Kas suteikia tau drąsos ir pasitikėjimo savimi nugalint baimes, jog galėtum laisvai kurti idėjas? Sužinok ir tai bus raktas į kūrybiškumą, kuris laukia, kol bus išreikštas per tave.

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.