Paprastumo kronikos (6/6): Minimalizmas nėra praradimas

365 tekstai minimalizmas paprastumo kronikos
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 195 žodžiai. Parašyta: 288.  Foto autr.: Vi Kontrimaitė

Taip pat, paprastumas nėra… Atsisakymas iki visiško neturėjimo. 

Aš suprantu, kodėl gali taip pagalvoti – vienuoliai, įvairūs atsiskyrėliai ir įvairių religijų (pavyzdžiui budizmo) pasekėjai išties gyvena paprastai. Ir jie galbūt gyvena pilnai, tikrai, laimingai. Bet nebūtina visko atsisakyti, kad taptum laimingas.

Galima. Kai kuriems žmonėms taip išties maloniau. Bet tikrai nerekomenduojama ir tikrai nėra tai, ką skatinčiau daryti aš. Kaip sakoma viename lietuviškame posakyje – per daug yra šiek tiek, kartais, nesveika.

Idėja, kad turtas, troškimai, jausmai, draugai ar dar kažkoks vienas dalykas (ar keli dalykai) yra mūsų žmogiškų kančių kaltininkai, nėra nauja idėja. Apie tai kalbėjo pats Buda, siūlydamas atsisakyti blogų jausmų; Seneka, siūlydamas atsisakyti nereikalingų turtų ir blogų įpročių; siūlė ir įvairūs viduramžių vienuoliai bei siūlo šiuolaikiniai krišnaitai.

Nors mažinti nereikalingų dalykų skaičių yra sveika, bet nereikia persistengti, nes pats persistengimas yra prieštaravimas paprastumui.

Rašant šitai man į galvą nepaliaujamai šauna mintys apie Diogenes iš Sinope ir jo gyvenimo istoriją. Gaila, bet šio Cinizmo filosofijos pradininko raštų neišliko nė vieno. Bet užtat, dėka to meto metraštininkų, žinoma istorijų iš jo gyvenimo.

Pasidomėti jo cinizmo filosofija paliksiu tau pačiam, bet gana įdomus jo asmenybės bruožas buvo, kad jis nevertino jokių daiktų. Viena istorija pasakoja, kad jis rinkdavosi gyventi tuščioje bačkoje, vilkėti tik vieno audinio togą ir turėjo tik vienintelį puoduką vandeniui gerti. Kartą Diogenes, pamatęs vaiką, semiantį vandenį iš upės delnais suprato, kad gali apsieiti be puoduko ir jį išmetė.

Galiausiai Diogenes gyvenimą baigė ar suvalgęs nuodingo aštuonkojo, ar įkastas pasiutusio šuns. Įdomūs laikai gi tuomet buvo.

Taip pat paprastumas nėra…

  • Taupumas;
  • Malonumų gyvenime vengimas;
  • Gyvenimas skaičiuojant ir ribojant;
  • Dvasinė išlaisvinanti praktika;
  • Naujojo amžiaus religija;
  • Tinkamas visiems (apie tai dar pasakosiu);
  • Ekologijos mada;
  • Meno stilius;
  • Verslas;

Paprastumas yra filosofija. Ir ji yra skirta gyventi maloniai.

Paprastas,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.