Tavo verslui nereikia feisbuko ir instagramo

soc. tinklai verslas
Pamąstymai ir juodraščiai

Ar prisimeni savo vaikystę? Dienas mokykloje? Visad būdavo vaikų, kurie gaudavo tuos fantastiškus lobius pirmiau visų kitų. Jiems tėvai rasdavo kaip nupirkti LEGO, maikutes su Songoku, jie gaudavo sportinius dviračius ir dar visą kalną lobių…

…Tada likę vaikai, aišku, užsinorėdavo to. Tarp jų buvai ir tu. Prašei tėvų, kad ir tau to reikia arba ieškodavai būdų kaip tai gauti pačiam.

Kai kurie verslai negali gyvuoti be feisbuko ar instagramo. Pavyzdžiui – šiose medijose gyvenantys influenceriai. Taip pat, žmonės, kurie ima verslų pinigus, kad sukurtų populiarius feisbuko bei instagramo puslapius.

Bet nėra tiek daug verslų, kuriems BŪTINA turėti feisbuką ar instagramą.

Net ir, rodos, toje srityje dirbantiems dizaineriams, kurie kuria iliustracijas kitų verslų feisbukams bei instagramams… Ar jiems reikia šių puslapių? Tikėtina – nelabai, nes jiems klientus ras soc. medijas prižiūrintys specialistai. Arba fotografai… Jiems klientai, labiausiai mokūs klientai, ateina per pažintis, ne atsitiktinius širdučių dėliotojus, kuriems antrą valandą nakties nesimiega…

Taip, yra verslų, kuriems būtina turėti feisbuko bei instagramo puslapius. Kai kuriems verslams – šie puslapiai labai atsiperka.

Jei gražų žaislą turi kiti vaikai, ar tikrai reikia to ir tau?

Tikėtina, kad kai tik gausi tą lobį – jį numesi kampan, nes norėjai to tik tam, kad pasigirtum kitiems koks kietas esi.

„Oho, mus seka milijonas žmonių! O ryt du milijonai! Kiek tai mokių klientų? Na… Uždirbame kokį tūkstantį eurų per mėnesį. Bet juk atrodome tokie sėkmingi!”

Paimk, pavyzdžiui, „Sanitex” – turbūt didžiausią logistikos įmonę Lietuvoje. Ar jie turi populiarų feisbuką? Nė velnio. Jie išvis neturi feisbuko. Bet jiems uždirbti ir išlikti rinkoje tai netrukdo.

Paimk tada kitą įmonę – netoliese tavęs esančią automobilių taisyklą. Arba kirpyklą. Arba dienos pietų restoraniuką, esantį šalia vietinės Valstybinės mokesčių inspekcijos biuro. Ar šioms įmonėms būtinai reikia feisbuko ir instagramo, kad uždirbtų pelną ir galėtų plėstis?

Taip, feisbukas ir instagramas gali paversti tavo verslą populiaresniu…

…Tačiau jei teiksi prastą produkciją, neturėsi gerų pažinčių, elgsies kaip mužikas ir nesinaudosi galva – nepadės jokie feisbukai, instagramai bei socialinių medijų konsultantai.

Įsivaizduok feisbuką ir instagramą kaip laivo Titaniko papuošimus, balius, restoranus ir orkestrus. Žmonėms tai patiko. Bet galiausiai rezultatą nulemė kapitono ir šturmano sugebėjimai, laivo šarvo kietumas, jūrininkų sugebėjimai.

Ar tavo verslui reikia feisbuko arba instagramo?

Galbūt.

Bet, ypač jei tik pradedi, tikėtina, kad nė velnio.

Nes didžiausią pelną vis tiek neša sugrįžtantys pirkėjai, o geriausia reklama – kai tave reklamuoja tūkstančiai žmonių ir tai daro nemokamai. Išpirkti ir gražūs facebook postai to negarantuos. Niekada negarantuoja.

Produktas ir pelnas – svarbiau už reklamą.

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.