Kartais maksimalizmas nėra gerai: kartais geriau dirbti mažiau

365 tekstai minimalizmas
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 160 žodžiai. Parašyta: 310.

Gali būti, kad šią akimirką tavo galvoje sukasi mintys kaip „Pala, ką?“, „Bet aš juk privalau dirbti daugiau!“ ar „Ką per nesąmonę man čia pasakoja?“. Galbūt. Jei taip – nesijaudink, neteisiu tavęs.

Patingėsiu ir to nedarysiu.

Tačiau kai kurių mūsų gyvenimai yra kaip didelė grafomanija. Tai ta didžioji gyvenimo knygos dalis, prigrūsta velniai žino ko ir kodėl. Bla, bla, bla. Kasdienybė, nuobodybė. Tikslai, tobulėjimas, dar kažkas ten. Žodžiu.

Palygink:

A) Tu gali visą parą dirbti įsisukus į veiklų sūkurį ir nepasiekti visiškai nieko vertingo.
B) Arba gali padaryti tik kelis darbus, kurie išnaudos mažiau tavo valandų, tačiau šie kertiniai pasiekimai paliks išliekantį įspaudą tavo gyvenime.

Ką renkiesi? Ką norėtum rinktis? Kas skamba maloniau?

Aišku, tai nėra taip paprasta. Ne visada „daryk mažiau“ reiškia, kad tai, kas bus padaryta, bus geriau. Kartais darant mažiau bus padaryta per mažai, iki kol nesugalvosi geresnio būdo, kaip išgyventi.

…Bet galbūt verta pamėginti daryti tik tai, kas svarbiausia?

Palygink savo gyvenimą su rašymu – ar nori rašyti 950-ties tūkstančių žodžių romaną, kurio niekas galbūt net neskaitys… Ar norėtum susitelkti ir parašyti trumpą, bet vertingą knygą, kaip 26,6-ių tūkstančių žodžių Ernesto Hemingvėjaus „Senis ir jūra“?

Tu turėtum dirbti mažiau ir daryti tai protingai.

Todėl, jei rašai laišką draugui – nerašyk vien dėl rašymo. Jei atvykai aplankyti senelius arba tėvus – būk su jais, o ne „dirbk“ kažką feisbuke. Ar net jei naršai feisbuke – tada rašyk ar įkelk kažką naujo, o ne kaip karvė pirmyn-atgal gromuliuok jau sukurtą šlamštą.

Jei visą savo gyvenimą dirbsi, kada galėsi pasimėgauti gyvybės suteikiamu džiaugsmu? Numirus? Ar senatvėje, kai skaudės, nes, na, būsi senas?

Mėgaukis. Ir daryk mažiau.

Mažiau triukšmo ir daugiau veiksmo. Daryk tai, kas išlieka, o ne tai, kas dingsta po vieno girto savaitgalio. Tinginiauk. Tačiau šis raginimas nereiškia „nedaryk nieko“, tai reiškia „daryk tik tai, kas verta darymo“.

Tinginiaujantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.