Debesylos debesų stebėjimo meditacija

365 tekstai meditacijos
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 182 žodžiai. Parašyta: 420. Blaze it. Foto autr.: Vi Kontrimaitė

Kodėl?  Nes medituojant smegenys pereina iš „susikaupimo“, kur naudojami seni galvojimo principai bei metodai, į „reakcijų“, kur kuriami nauji ryšiai tarp idėjų, būseną. Panašiai, kaip perėjus iš „darbo“ į „dušo“ rėžimą ar kitą panašią buką veiklą. Kabutėse buką..

Kaip?

  1. Atsiguli, atsisėdi, atsiloši ar kaip kitaip patogiai įsitaisai, kad galėtum matyti bent lopinėlį dangaus su judančiais debesimis. Patartina parinkti tokias oro sąlygas, kurių metu danguje yra ir debesų, ir giedros.
  2. Kvėpuok. Klausyk muzikos, gamtos ar miesto garsų, savo širdies tuksenimo, vėjo medžių šakose ar kitų garsų. Išmesk visas mintis ir atsipalaiduok.
  3. Šovus idėjai – apuostyk ją. Pažiūrėk kokia ji. Įvertink ją. Paglostyk ją.
  4. O tada paleisk – vėl grįžk į būseną be idėjų.
  5. Mėgaukis. Kartok. Būk akimirkoje.
  6. Praėjus nustatytam laikui – užsimerk, kelis kartus giliau įkvėpk, atsimerk ir atsikelk. Tu esi naujas žmogus.
  7. Pagalvok: ką jauti? Ką galvoji? Ką galvojai meditacijos metu? Kokios idėjos susibūrė galvoje? Kaip jauteisi? Ar jautiesi pailsėjęs, o gal mieguistas? (Jei mieguistas – nesijaudink, tiesiog nepamiršk kvėpuoti ir tuoj pajusi ateinančias jėgas). Kas nutiko?
  8. Šypsokis. Jei nori. Jei nenori – nesišypsok, nes aš juk negaliu tau pasakinėti, ką turėtum daryti. Bet šią akimirką tu jau tapai bent keliolika procentų labiau savimi.

Kas?  Debesys + Tu + ~20 minučių + (jei norisi) Muzika be žodžių

Kodėl laiko limitas?  Geros ir naujos idėjos yra šaunu. Bet nieko gero, jei vos sugalvojus kažką „revoliuciškai naujo“ puoli į susikaupimą, galvojimą ir jau planuoji darbus. Kas, jeigu ši super idėja nebuvo tokia super? Kas, jeigu yra geresnių? Kas, jeigu tu tik užkabinai kampelį viso lobio, slypinčio tavyje? Taigi paleisk šią idėją ir tęsk meditaciją iki jos pabaigos arba ilgiau – iki kol nusibos.

Kodėl gerų idėjų neverta užsirašinėti ar pulti gyvendinti?  Tavo entuziazmas yra logikos bei sveiko proto priešas. Panašiai kaip meilė. Jei tavo paleista idėja IŠTIES buvo tokia gera, ji grįš vėliau, ji kartosis, ji nuo tavęs neatstos ir nenusibos (kaip tavo tos svajonių veiklos idėja… Matai ją?). Tačiau, jei tai buvo tik momentinė revoliucija (beje, „revoliucija“ reiškia apsisukimą 360 laipsnių kampu. T.y. grįžimas prie to, kas buvo)… Kokia iš to nauda? Tavo tikslas yra rasti geriausias idėjas, o ne tas, kurios šauna pirmosios.

Kodėl debesys?  Nes esu Debesylos autorius. Bet šiaip – tai gali būti ir avys, ir vaikai žaidimų aikštelėje, ir nuobodžiaujantys studentai, ir miegantys kačiukai. Tačiau debesys įdomūs tuo, kad jie juda, keičiasi bei primena daugybę pavidalų – čia lengviau atsiduoti ir leisti plaukti mintims, metaforoms, idėjoms. Ne taip nusibos, jei esi tik meditacijų pradinukas, kaip esu aš. 🙂

Paskutinis kodėl?  Tai smagu, malonu, atpalaiduoja, pailsina, atgaivina, grąžina į vaikystę/jaunystę ir… Pabandyk ką nors įvardinti ir tu.

Debesis stebintis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.