Paprastumo kronikos (2/6): Kas yra paprastumas? Du jo principai.

365 tekstai minimalizmas paprastumo kronikos
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 187 žodžiai. Parašyta: 376.

Pàprastas: nesudėtingas, nepainus. Pvz.:  „darbas“, „dalykas“.

– Dabartinės lietuvių kalbos žodynas

Paprastumo širdis. Du principai, du klausimai ir viena taisyklė.

Panašiai, kaip žmogiška kraujo tekėjimo sistema, paprastumas irgi turi du takus (principus), dvi kryptis (klausimus) ir vieną raumenį (taisyklę). Ir nesijaudink, tai paprasčiau, nei gali skambėti. Biologijos ir žmogaus sandaros žinių čia turėti nebūtina.

Leisk, pirmiausiai pažvelgsiu į principus.

Paprastumo principai(-as)

Taigi pirmiausiai:

„Skirk pelus nuo grūdų.“

– Lietuvių liaudies posakis

Nes tavo gyvenimas trumpas (net jei ir gyvensi 67 ar 80 metų), dienos dar trumpesnės (trečdalį pramiegi, antrą trečdalį pradirbi), o jėgos ribotos dabar, o pasenus – taps dar ribotesnės. Turėtum išnaudot progą atskirti tai, kas išties yra svarbu, nuo to, kas nėra.

Nes gyvenimas nėra skirtas tam, kad gyventum apsuptas nemalonių žmonių, savo paties veiklų ar įpročių, daiktų ir jausmų. Jis skirtas mėgautis.

Nes nuo grūdų sotumą pajausi, o nuo pelų, kad ir kas jie tokie – ne.

Ir antriausiai:

„Visur ieškok esmės.“

– Taip aš ką tik, maždaug prieš sekundę, pasakiau

Nors „yra kaip yra“ požiūris ir susitaikymas su pasauliu yra geras ir sveikas požiūris, taip pat sveika gilintis, kodėl pasaulis veikia taip, kaip veikia. Tai nėra Prasmės ieškojimas, nes prasmę sunku išgryninti – tai esmės paieškos.

Sveika gilintis, kodėl MES veikiame taip, kaip veikiame. Kodėl kažko norime, o kito nelabai. Kodėl šią akimirką skaitai šį tekstą, o netikrinti pranešimų savo išmaniajame telefone? Kodėl sočiai pavalgius jautiesi mieguistai, o pavalgius ne iki galo – energingai? Ir panašiai.

Kažkas, tebūnie tai Dievas, ar tebūnie cheminės reakcijos tarp lytinėse ląstelėse esančių mineralų, suteikė tau gyvybę. Ir ji nėra skirta VIEN tik malonumų ieškojimui.

Nors gyventi maloniai yra smagu ir svarbu, taip pat svarbu nenuleisti akių nuo savęs ir savo poelgių. Nuo aplinkos ir jos poelgių. Nuo to, kas vyksta aplinkui. Tai bus reikalinga tavo laimingam gyvenimui.

(Kokie tie Paprastumo klausimai? Tęsinys rytoj!)

Iš principo,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.