Paprastumo kronikos (5/6): Minimalizmas nėra taisyklių rinkinys

365 tekstai minimalizmas paprastumo kronikos
Pamąstymai ir juodraščiai

Dienos tikslas: 193 žodžiai. Parašyta: 266.  Foto autr.: Vi Kontrimaitė

Tačiau, kas nėra paprastumas?

Paprastumas gali padėti veikiant dešimtis ar šimtus veiklų. Tai naudinga gyvenant ir padeda gyventi laimingiau. Jo principai yra vertės ir esmės paieška, klausimai ragina visada savęs klausti, kodėl kažką darai ir ar to reikia, o taisyklė teigia, kad paprastumas dažniausiai laimi.

O kas nėra paprastumas?

Ar fanatiškas turtų atsisakymas (ir išėjimas į vienuolyną) yra paprastumas? O gyvenimas be troškimų, džiaugsmų ir malonumų? O gyvenimas kalėjime paprastas? O kaime, auginant karvę ir tris ožkas? O baltuose namuose su baltais baldais iš Ikėjos ir baltu Apple kompiuteriu? Ir panašiai?

Štai, apie ką nekalbu ir ko tikrai nerekomenduoju:

Paprastumas nėra… Gyvenimas, sukaustytas nemaloniomis taisyklėmis.

Taip, paprastumas turi taisyklių. Svarbiausias tau jau paminėjau. Visa paprasto gyvenimo filosofija yra paremta taisyklėmis, principais ir jų taikymu – pavyzdžiui, žiniasklaidos portalų atsisakymu, kad laiką galėtum skirti tapybai. Ar panašiai.

Tačiau šios taisyklės nėra duotos Dievo.
Jos nėra nekintamos ir tinkamos visiems.

Paprastumo filosofiją, išties, galima vadinti labai paprasta. Čia nėra įsakymų, kad privalai turėti tik mažiau nei 150 daiktų ar valgyti veganiškai (nors galėtum). Tai tik principai, apibrėžiantys kelią link geresnio gyvenimo.

Panašiai kaip liaudies pasakose, kur senelis išminčius trečiam broliui pasako, kuriuo keliu eiti, kad nesutiktų nei drakono, nei pelkės – taip ir čia. Tai draugiškos nuorodos.

Ir, nors tu gali savo gyvenimą apkaustyti įsakymais sau, kad turėsi tik 4 poras kojinių ir jas pakaitomis plausi (taip, yra tokių žmonių), paprastumo principai tavęs neverčia ir net neragina kurti tokių griežtų ribų.

Iš esmės paprastumo tikslas – padaryti tavo gyvenimą lengvesniu, laimingesniu ir malonesniu. Tai nėra gyvenimas pagal nesuprantamas kitų žmonių taisykles.

Savo Paprastumo taisykles tu kuri tik sau.

Maloniai gyvenantis,
Danielius

Parašykite komentarą

Palikite komentarą. Anonimiškai.